Клара Добрев обеща да измести Орбан, печелейки първия тур на изборите на опозицията

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Адвокатката Клара Добрев, подкрепяща по-близки отношения с Европейския съюз, обеща да измести Виктор Орбан от премиерския пост в Унгария, след като спечели първия тур на първичните избори на опозицията, които ще определят неговия съперник на парламентарните избори догодина, предаде Ройтерс.

Родената в София Клара Добрев се изправя срещу Виктор Орбан за премиерския пост

Добрев победи на първия тур, изпреварвайки левия кмет на Будапеща Гергей Карачон, който също води кампания с проевропейска програма.

Добрев получи 34,8 процента от гласовете, а Карачон – 27,3 процента. Консервативният кандидат Петер Марки-Зай остана трети с 20,4 процента.

На парламентарните избори Орбан за първи път, откакто дойде на власт през 2010 г., ще се изправи срещу обединен фронт от опозиционни партии, включващ също така социалистите, либералите и бившата крайнодясна, а сега десноцентристка партия „Йоббик“.

Според социологическите проучвания националистическата партия ФИДЕС на Орбан и опозиционната коалиция са с изравнени позиции, което поражда изгледи за най-оспорваната изборна надпревара от над 10 години.

Добрев заяви на пресконференция снощи, че е готова за втория тур.

„Няма да спрем, докато не победим Виктор Орбан и неговия режим“, каза тя.

Добрев, която е заместник-председател на Европейския парламент, обещава да намали бедността, да работи за приемане на еврото възможно най-скоро и да подкрепя правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ).

Тя е кандидатка на лявата Демократична коалиция, оглавявана от бившия унгарски премиер Ференц Дюрчан, който е неин съпруг.

Дюрчан е личност, предизвикваща силно разделение. През 2006 г. той призна в изказване, направено на партийна среща и станало обществено достояние, че е излъгал за икономиката, за да спечели парламентарните избори. Дюрчан стана министър-председател през 2004 г. като кандидат на социалистите и заемаше поста до 2009 г., когато подаде оставка и основа Демократичната коалиция.

Орбан описва опозицията, особено Карачон и Добрев, като марионетки на Дюрчан.

Добрев, чийто баща е българин, е родена в София през 1972 година. Тя е внучка на високопоставен член на унгарската комунистическа партия и е израснала в богат квартал на Будапеща. Има висше образование по икономика и право. Заемала е правителствен пост при управлението на социалистите, от който се оттегля през 2004 г., когато съпругът й става премиер. През 2019 г. е водещ кандидат на Демократичната коалиция на изборите за Европейски парламент.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар