Климатична прогноза до 2030 г.: Изчезват плажове, Несебър и Созопол ще са острови? – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Плашеща прогноза за бъдещето на част от българската плажна ивица направиха учените от Climate Central. След по-малко от 7 години е възможно цялата плажна ивица на Слънчев бряг да изчезне, а Несебър да се превърне в остров.

Climate Central са неправителствена организация, която визуализира щетите от климатичните промени, които се очакват в бъдеще. С помощта на “Гугъл” карти те показват риска от наводнения и приливни вълни в близките години по целия свят.
Същата карта, създадена от учените, прогнозира изчезването на почти цялата плажна ивица на Слънчев бряг, както и на част от плажовете на Свети влас. Несебър пък може да се превърне в остров, а покрайнините му да бъдат напълно под вода. Според прогнозата в морето ще попаднат Археологическият музей, базиликата “Богородица Елеуса”, както и два от плажовете в Стария град, който също е заплашен да бъде залят в по-голямата си част.

Атанасовското езеро в Бургас пък вероятно ще се разрасне. За зоните, оцветено в червено на картата, се посочва, че се очаква да бъдат залети при подобна приливна вълна, пише вестник “24 ЧАСА”.

Визуализацията за Бургаското езеро е още по-плашеща. Приливната вълна ще залее Северната промишлена зона, както и голяма част от квартал Долно езерово. Ако прогнозата се сбъдне, е вероятно езерото до такава степен да покачи нивото си, че почти да достигне рафинерията “Лукойл”.

Ситуацията на юг от Бургас е не по-малко плашеща, показват данните на Climate Central. Морето ще навлезе към селата Тръстиково и Константиново, а почти половината от село Дебелт ще бъде залято. Ако глобалната средна температура се покачи с 3 градуса, е възможно Созопол да последва съдбата на Несебър и да се превърне в остров.

Голяма част от Републикански път II-79, който е основна артерия по Южното ни Черноморие, ще бъде под вода. На картата, изработена от учените, виждаме как летище Приморско ще бъде залято почти наполовина, както и голяма част от плажовете около града.

Прогнозата за река Велека пък е драстично увеличаване на водното ѝ ниво. А плажовете “Бутамята” и “Липите” на Синеморец ще бъдат напълно под вода.

На север прогнозите също не са добри – Кранево и Албена ще бъдат почти наполовина потопени.

Тези прогнози е напълно възможно да се превърнат в реалност в близкото бъдеще, ако средните глобални температури се повишат с 3 градуса по Целзий.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар