Климатичните промени са довели до загубата на трилиони долари

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Климатичните промени са причината световните икономики всяка година да губят трилиони долари, като най-слабо развитите страни понасят по-голяма част от тежестта. Това се посочва в проучване, публикувано днес и цитирано от Франс прес и БТА, няколко дни преди откриването на конференцията КОП28 (COP28) в Дубай.

Според проучването на университета в Делауеър само през 2022 г. в глобален мащаб климатичните промени са довели до загуба на 6,3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), изчислен спрямо населението.

Тази цифра взима предвид също преките последици от климатичните промени (върху селското стопанство, енергията или производителността на страните), както и международните последици и загубите във връзка с потенциални инвестиции.

Без изчисляване спрямо населението, процентният дял на загубеното световно богатство е 1,8 на сто или около 1,5 трилиона долара.

“Разликата между тези две цифри отразява неравномерното разпределение на последствията, които се концентрират в страните с ниски доходи и тропическите региони, които обикновено са по-населени и с по-малък БВП”, твърдят в комюнике авторите на доклада.

Всъщност, най-слабо развитите страни са изложени на средна загуба на БВП от 8,3 на сто, изчислена според населението. Югоизточна Азия и Южна Африка са особено засегнати със загуби съответно от 14,1 на сто и 11,2 на сто.

За сметка на това БВП на някои развити страни, най-вече в Северна Европа, е нараснал. Това обаче би могло скоро да се промени, предупреждават авторите на проучването, което се оповестява два дни преди началото на КОП28, където ще се съберат от 30 ноември до 12 декември страните, подписали Рамковата конвенция на ООН за климатичните промени.

Един от основните въпроси, които ще се обсъждат в Дубай, е приемането на рамка за новия фонд на ООН, предназначен за подпомагане на най-бедните страни, за да могат да се справят с последствията от климатичните промени, както бе решено по време на КОП27.

“Светът обедня с трилиони долари заради климатичните промени и по-голямата част от този товар е върху най-бедните страни. Надявам се, че тази информация ще позволи да се изяснят предизвикателствата, с които се сблъскват много страни и подкрепата, от която имат нужда, за да се справят с тях”. Това заяви Джеймс Райзинг, автор на проучването и доцент в университета в Делауеър.

Анализът, съчетаващ БВП и капиталовите загуби, показва, че страните с ниски или средни доходи са регистрирали обща загуба от 21 трилиона долара след приемането на конвенцията от Рио де Жанейро от 1992 година.

Според оценката на ООН развиващите се страни ще имат нужда от над 300 милиарда долара годишно до 2030 година, за да се борят срещу последиците от климатичните промени.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар