Климатолог: Без сериозни свеговалежи до средата на януари – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Застудяването ще е краткотрайно – днес и утре, а после около Йордановден и Ивановден, когато ще вали и сняг. Поне до средата на януари не се виждат сериозни снеговалежи”. Това каза пред БНР климатологът проф. Георги Рачев.

Той коментира и чистотата на въздуха в София: “Софиянци днес дишат доста по-чист въздух от това, което е било преди 20-30 години. Първо, защото изчезна “Кремиковци”. Второ, защото има наченки на гражданско общество – хората са недоволни от всяко едно управление, така трябва да бъде. Гражданите дори не разчитат на институциите, а правят, макар и елементарни, изследвания за чистотата на въздуха. Ние се борим за по-чист въздух”. Той уточни, че преди години никой не се е интересувал какво има във въздуха. 

Според климатолога природната вода – от дъжд и сняг – засега не се очаква. 

“От август месец преживяваме в доста по-топло и по-сухо време”, посочи проф. Рачев.

“Не е възможно в 21 век да разполагате с язовир като “Студена” и 100 хиляди души да са без вода. Това е едногодишен изравнител, т.е. язовирът е трябвало да бъде пълен поне 5 пъти повече, както е било в предишните години”, категоричен беше той.

“Не е проблемът в природата”, добави климатологът и уточни, че една трета от населението на страната живее на постоянен или временен воден режим, а половината от българите нямат канализация.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар