Ключови срещи в Държавния департамент на САЩ на българския енергиен министър

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В последния ден от посещението си във Вашингтон енергийният министър Владимир Малинов проведе ключови срещи в Държавния департамент на САЩ, съобщиха от ръководеното от него ведомство. 

Помощник-държавният секретар по европейските и евразийските въпроси в Държавния департамент на САЩ Джеймс О’Брайън се срещна с министър Малинов, въпреки изключително натоварената си програма, отбелязаха от пресцентъра на МИЕ. Двамата са обсъдили напредъка по приоритетните и за двете страни проекти за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ “Козлодуй” и Вертикалния газов коридор.

Малинов и помощник-държавният секретар О’Брайън са акцентирали върху своя взаимен ангажимент за продължаване и задълбочаване на сътрудничеството във всички сектори в областта на енергетиката. Те са изразили надежда, че след предстоящите избори у нас политическите партии с евроатлантически ценности ще очертаят общи приоритети за създаване на стабилно управленско мнозинство с дългосрочна визия за развитието на България и затвърждаването й водещ фактор в региона.

“Българската страна е предприела всички необходими действия за навременната реализация на инициативата за Вертикален газов коридор. Нейното основно предимство е, че за изпълнението й ще се използва в максимална степен вече наличната газопреносна инфраструктура”, е подчертал Малинов по време на разговора с посланик Джеймс О’Брайън.

Двамата са дискутирали и предприетите стъпки за диверсификация в областта на ядрената енергетика в България, както и бъдещето на малките модулни реактори. Подчертан е бил напредъкът по проекта за изграждане на 7-и и 8-и блок на площадката на АЕЦ “Козлодуй”. Те са се обединили и около това, че за поддържане киберсигурността на стратегическите обекти от енергийния сектор България ще разчита на опита на партньорите ни от САЩ.

По време на посещението си във Вашингтон министър Владимир Малинов разговаря и със заместник-секретаря в Държавния департамент на Съединените американски щати Кимбърли Харингтън, допълват от МИЕ.

“Уверени сме, че с продължаване на институционалната и законодателната подкрепа, Вертикалният газов коридор ще бъде изграден в най-кратки срокове, като гарантира енергийната сигурност на региона и позволи продължаване използването на украинската газова инфраструктура след спиране на транзита на руски природен газ от началото на 2025 г.”, е подчертал той.

От страна на заместник-секретаря Харингтън е била препотвърдена подкрепата на Съединените американски щати за Вертикалния коридор като стратегически маршрут за доставка на втечнен природен газ от САЩ за целия регион на Югоизточна Европа.

Министър Малинов и заместник-секретаря Харингтън са отбелязали и отличното сътрудничество между българската страна и американската компания “Уестингхаус”, което ще продължи през целия процес на изграждане на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ “Козлодуй”.

“Реалната диверсификация на ядрено гориво вече е факт за централата в Козлодуй, в която следващата седмица ще бъдат заредени първите касети американско гориво”, е акцентирал министър Малинов.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар