Ключов ден за ГЕРБ-Сталинка Георгиева. Управителният съвет на МВФ решава съдбата ѝ

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Очаква се днес управителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) да реши днес съдбата на управляващата директорка на МВФ Кристалина Георгиева, съобщи Ройтерс.

Вчера той е имал срещи с Георгиева и с американската правна кантора, която твърди, че по времето, когато е била на висок пост в Световната банка (СБ), българката е оказала натиск върху служители да променят данни в полза на Китай, казаха анонимни източници, запознати с въпроса. Според тях 24-членният управителен съвет на МВФ планира да се събере отново днес, за да реши съдбата на управляващата директорка на фонда.
Това ще стане в момент, когато представители на много от 190-те страни членки на МВФ пристигат във Вашингтон за годишните есенни срещи на фонда и на СБ.

Управителният съвет на МВФ обсъжда казуса в продължение на пет часа в петък. Той реши да проведе отделни срещи в неделя с Кристалина Георгиева и с юристи от американската правна кантора УилмърХейл (WilmerHale). Те се проточиха до вечерните часове на вчерашния ден.

Скандалът заплашва да засенчи привличащите вниманието годишни срещи на базираните във Вашингтон международни финансови институции, на които е планирано да бъдат обсъдени световната икономика, пандемията от новия коронавирус и въвеждането на глобален минимален корпоративен данък, отбелязва Ройтерс.
Кристалина Георгиева категорично отхвърли твърденията в доклад на УилмърХейл, които се отнасят за 2017 г., когато тя е била главен изпълнителен директор на Световната банка.
За момента няма коментар за вчерашните срещи нито от Георгиева, нито от американската правна кантора.

В петък Франция и други европейски държави подкрепиха българката. Съединените щати и още страни поискаха повече време, за да проучат различните версии за случая.

Вчера в. „Файненшъл таймс“ писа, че Съединените щати и Япония искат управляващата директорка на МВФ да се оттегли.

 

Авторитетното британско бизнес издание не цитира конкретни източници.
Министерството на финансите на САЩ, което контролира около една шеста от акциите на МВФ, отказа да коментира публикацията. Засега няма реакция от страна на японското посолство във Вашингтон.

Припомняме, че пpecтижнaтa cвeтoвнa мeдия Тhе Есоnоmіѕt вече пpизoвa Гeopгиeвa дa пoдaдe ocтaвĸa. Cпopeд иĸoнoмичecĸoтo издaниe ocтaвaнeтo нa Гeopгиeвa в yпpaвлeниeтo нa MBФ в бъдeщe щe мy нaнacя вpeди.

B дoĸлaдa нa aдвoĸaтcĸaтa ĸoмпaния мнoгo пoдpoбнo ca oпиcaни дeйcтвиятa нa лицaтa oт виcшeтo pъĸoвoдcтвo нa Cвeтoвнaтa бaнĸa и cлyжитeлитe нa пoдeлeниeтo ѝ Dоіng Вuѕіnеѕѕ, в ĸoитo нaй-aĸтивнo дeйcтвиe взeмaт Kpиcтaлинa Гeopгиeвa и Cимeoн Дянĸoв.

Тя заемаше висши ръководни постове в Световната банка през периода 2017-2019 г., след което оглави МВФ.

По-рано Световната банка спря публикуването на класацията „Да правиш бизнес“, която излизат от 2003 г.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар