Кметът на Дупница стана обвиняем за

Кметът на Дупница стана обвиняем за “Щом искаш война, ще има война”

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След провеждане на разследване Районната прокуратура събра достатъчно доказателства и днес следобед беше повдигнато обвинение на кмета на Дупница Първан Дангов за престъпление срещу личността на временно изпълняващия длъжността началник на полицията в Дупница гл. инспектор Йордан Зарев, съобщи на брифинг ръководителят на Районната прокуратура Албена Разсолкова. Тя каза, че кметът на Дупница се е явил с двама адвокати, обвинението му е предявено и той се е възползвал от правото си да не дава обяснения.

По време на проверка на 15 март, извършвана от Районното полицейско управление в Дуприца, на която са изискани документи от Дангов и изпратена призовка, той е отправил закана към шефа на полицията. Парафразирано, думите звучали така: “Щом искаш война – ще получиш война. Ще съсипя теб и твоето семейство”, казаха от държавното обвинение.

“Освен срещу временно изпълняващия длъжността началник на Районното управление в Дупница, заканата е отправена и към негови близки – семейството му, като това е направено по телефона , уточни заместник районният прокурор Радостина Стоянова.

Тя допълни, че за това престъпление е предвидено наказание “лишаване от свобода” до пет години.

От прокуратурата казаха, че на Дангов не е налагана мярка за неотклонение. Предстои наблюдаващият прокурор да прецени дали трябва да се премине към приключване на разследването, казаха още от прокуратурата.

На свой ред кметът на Дупница заяви пред “Фокус”, че повдигнатото му обвинение категорично е на политическа основа. “Опитват се даразиграват трети тур на местните избори”, каза дупнишкият кмет, но отказа да даде повече подбробности по случая.

“Има следствена тайна, има следовател, името му е Владимир Павлов. Нека той да говори сега”, каза той.

Подобен беше коментарът и през март, след като прокуратурата се зае по случая през март. Тогава той заяви, прокуратурата и полицията са “впрегнати в политическата саморазправа с мен”, но отказа да даде подробности по случая.

“Има следствена тайна и няма да коментирам конкретика. В момента само дето може би марсианци не са дошли да се оплакват от мен. За всичко! Има срещу мен 5 жалби от председателя на една загубила изборите структура. От прокуратурата съм проверяван за това какви уволнения съм извършил, на какви служители съм прекратил трудовите правоотношения. И с това се занимава, забележете, от местното РПУ сектор “Тежки престъпления”, каза тогава Дангов.

От прокуратурата съобщиха още днес, че срещу Дангов има заведени още преписки. Една от тях е от служители на общинската администрация, които твърдят, че насилствено ги е карал да подават молба за напускане. Според другата преписка Дангов е замесен в изрязване на дърветата в централната градска част на Дупница по-рано през този месец. Последната е за руското знаме, окачено пред общината в града на 9 май.

В момента в Районната прокуратура има няколко преписки срещу Дангов. “Има и досъдебни производства, но не сме събрали достатъчно доказателства, за да повдигнем обвинения”, казаха още от прокуратурата. Оттам допълниха, че една от преписките е за руското знаме, окачено пред общината в града на 9 май. “Тя постъпи в петък, малко преди 17:00 часа. В момента се извършва проверка. Наблюдаващият прокурор ще прецени дали да образува досъдебно производство или да откаже това”, казаха от прокуратурата.

На 9 май кметът издигна руското знаме, редом с българския трибагреник и флага на обединена Европа на пилоните пред общината. В рамките на деня бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник – художникът Николай Табаков на два пъти свали руското знаме. Вторият път го изхвърлил и в близка кофа за смет, защото след първото сваляне, знамето отново било качено на пилона.

“Не виждам нищо лошо в това, руското знаме да бъде пред Общината в днешния ден”, коментира тогава Дангов и допълни, че ние не сме преустановили отношенията си с Руската федерация. “Що се отнася до кофата, ще сезирам съответните органи”, допълни той. По-късно пред БТА той заяви, че е получил обаждане от Държавна агенция “Национална игурност” знамето да бъде свалено.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар