Кметът на Карлово: Щетите от наводненията ще надхвърлят 60 милиона лева

Кметът на Карлово: Щетите от наводненията ще надхвърлят 60 милиона лева

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Бях на проверките и с министъра на земеделието, и с министъра на вътрешните работи. Без да съм експерт, гола сеч не видяхме никъде, където бяхме. Видяхме сечи в райони, които предстои да бъдат проверявани дали са направени според изискванията на лесовъдската наука и според наредбите. За това трябва да се произнесат контролните органи”. Това заяви пред БНР кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

“Почти 100%, с малки изключения, са захранени с електричество пострадалите села Каравелово, Богдан и Слатина. С водата положението е по-сериозно. Каравелово е захранено 50%, Слатина – в по-голямата част. Но в Богдан няма вода, защото има прекъснати водопроводи, които минават на реките, които ни създадоха проблеми. ВиК-Пловдив работи по водоподаването. Има резервни количества питейна вода, които разнасяме”, посочи той.“Започваме ваксиниране в здравните служби на трите села с ваксини ДТК, за да профилактираме хората”, заяви кметът на Карлово.


13 семейства са заявили желание да бъдат настанени във временни жилища, съобщи той и прогнозира броят им да нарасне до 30: “С министъра на отбраната сме разговаряли и има готовност да бъдат предоставени оборудвани за живеене фургони. Трябва да видим къде ще бъдат поставени тези временни жилища”.

По думите на Емил Кабаиванов прогнозираната сума на щетите от наводненията от 60 млн. лева ще нарасне, защото има налични и скрити поражения на инфраструктурата – улици, мостове и т.н: “Щетите ще надхвърлят цифрата от 60 млн. лева”.

Атанас Мулетаров: Имаше момент, в който виждах, че може да загинат хора

“Тези 200 литра, които падат при изворите на река Стряма, са едно количество, което наистина, както проверих по докладите на хидрометеоролозите, се случва веднъж на 150-200 години”. Това коментира Атанас Мулетаров, изпълнителен директор на “Напоителни системи”, в ефира на предаването “Денят на живо” по NOVA NEWS.

“За съжаление, ни застигна нас. Ние имаме диги при две села – Слатина и Розино, след това 14 км няма диги. Това са корекции на реката, които са от компетенциите на кмета на населеното място. Следващите две диги са 14 км по-надолу. А големият разлив на вода е точно в тези 14 километра. При това количество вода, което аз видях с очите си, нищо не можеше да се направи. Речното корито е оразмерено за 200 литра вода, а те минават 400. Това е двойно количество. И колкото и да ми беше тъжно и неприятно да наблюдавам гледката, усетих безсилието, което въобще цари”, каза експертът.

Мулетаров добави: “Ако имаше превенция, цялостно изчистване на коритата, щеше да има разлика. Започнахме веднага възстановителните работи. Количеството беше огромно. Имаше момент, в който виждах, че може да загинат хора и действително бях притеснен. Височината на водата беше метър над каналите”.

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар