Кметът на Никола Козлево с установен конфликт на интереси, трябва да освободи поста

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси по отношение на кмета на Никола Козлево Ешреф Реджеб, съобщиха от държавния орган. Реджеб заема кметския пост в общинския център за втори пореден мандат.

От КПКОНПИ съобщават, че производството срещу него е започнало по сигнал от орган на изпълнителната власт. В сигнала се съдържат твърдения, че кметът е харчил бюджетни средства по сключени договори за доставка на хранителни продукти за нуждите на детски градини и за социални дейности, а стоките са закупувани от фирми на сина и свата на Реджеб.

Отделно от това се твърди, че са отпускани общински средства в полза на местен футболен клуб, в чийто Управителен съвет фигурира и синът на кмета.

В хода на производството е установено, че Eшреф Реджеб лично е подписал осем преводни нареждания в полза на Сдружение „Футболен клуб – Община Никола Козлево“. От 2016 г. до сега член на Управителния съвет на сдружението е синът на кмета, а общата стойност на получените по този начин субсидии е в размер на 43 170 лв.

Ешреф Реджеб е подписал и 110 разходни ордера в периода август 2018 г. – август 2021 г., с които са изплатени пари от бюджета на общината към дружество, в което съдружници са двамата му синове, като единият е и управител. Установено е, че на фирмата „Ешрефоглу“ ООД са плащани суми за покупки на хранителни продукти, напитки, битови консумативи, препарати и др.

Кметът на Никола Козлево е глобен с 10 000 лв. В полза на държавата са отнети възнагражденията му за дните, в които е бил осъществен конфликтът на интереси, както и сумата, която е получена като облага от деянието. Това са общо 88 864, 91 лв.

При влизане на решението на антикорупционната комисия в сила, Ешреф Реджеб следва да бъде освободен от длъжността кмет.

Няколко месеца след като поема този пост за първи път през 2015 г., журналистическо разследване показва, че Реджеб си е купил бивш супермаркет в Шумен, а група общински служители му правят ремонт в продължение на месец и половина. Това се случва, докато въпросните служители трябва да работят в общината, като общинският бус ги вози всяка сутрин до Шумен. Бригадир на обекта е социалният работник в общината, който е сват на кмета.

КПКОНПИ е внесла искова молба в съда в Плевен в размер на 859 031, 28 лв. срещу Виктор Викторов. В цената на иска е включена стойността на недвижим имот и моторно превозно средство. Производството на комисията е започнало след повдигнато от прокуратурата обвинение срещу Викторов за участие в организирана престъпна група за финансови и данъчни престъпления.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар