Кметът на столичния район „Лозенец“ сезира главния прокурор заради продължаващото строителство на небостъргача „Златен век“ – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Кметът на столичния район „Лозенец“ сезира главния прокурор заради продължаващото строителство на небостъргача „Златен век“

Стоп кадър, бТВ

Кметът на „Лозенец“ Константин Павлов сезира главния прокурор за продължаващото строителство на сградата „Златен век“. То беше подновено, след като през май Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени заповедта на началника на ДНСК за спирането му. Павлов се обръща към държавното обвинение за двете заповеди на главния архитект на София, които според него са невалидни, тъй като се отнасят до несъществуващ акт. Районният кмет смята, че самото разрешително за строеж, издадено от главния архитект на София, е нищожно. Затова Павлов отстоява позицията, че строителството е незаконно.


„Надявам се и накрая да получим мнение по същество, а не между другото, за валидността на разрешението за строеж. Извън моите компетенции като кмет на район е оспорването на актовете на главния архитект на Столична община. Ръководената от Вас прокуратура може да упражни правото си на протест по чл. 215, ал.1 от ЗУТ и да поиска прогласяването на нищожността на Заповед РА51-74 от 2 май 2018 г. и Заповед РА51-154 от 6 август 2018 г. на главния архитект на Столична община“, пише той в искането си до Иван Гешев.

С двете заповеди главният архитект на София Здравко Здравков е допълнил разрешението за строеж, което е издадено през 2007 г. Основният проблем, според районния кмет, е, че сградата на практика няма разрешително за строеж. Той смята, че след влизане в сила на Общия устройствен план на Столичната община през 2007 г. и загубата на правно действие на разрешението за строеж са налице всички законови предпоставки за изменение на действащия подробен устройствен план за установяване максимална допустима височина на застрояване от 26 метра (или максимум осем етажа).

Вчера в интервю за ТВ+ и ТВ1 служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова съобщи, че заедно с юристи се проверява валидно ли е разрешителното за строеж на „Златен век“.

Изграждането на сградата беше спряно по времето на кабинета на ГЕРБ, след като се разрази скандалът „Апартаментгейт“ – с политици, които са придобивали апартаменти от строителя на сградата „Артекс“ на цени доста под пазарните. Тогава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се раздели с дясната си ръка Цветан Цветанов, Цецка Цачева трябваше да напусне поста правосъден министър, оставки подадоха и двама зам.-министри. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар