Кметът на Чикаго отказа да дава интервюта на бели журналисти

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Началото на втората половина от управлението на Лори Лайтфут – цветнокожата гей-кметица на Чикаго, ще бъде белязано от расистки скандал, който тя самата предизвиква. С една публикация в Twitter тя провокира широк отзвук в американските медии, а решението ѝ за белите журналисти срещна множество критики.

На прага на втората годишнина от встъпването в длъжност – достигайки половината от първия си мандат, кметицата на Чикаго обявява, че ще даде индивидуални интервюта за отбелязването на случая, но при едно условие – разговорите ще се провеждат само с цветнокожи журналисти. Това съобщава местната медия NBC 5 Chicago.

“Започвам да разбивам статуквото, което се провали толкова много. Това не е само в кметството”, туитва Лайтфут.

“Срамно е, че през 2021 г. пресслужбата на кметството е преобладаващо бяла в град, където повече от половината жители се идентифицират като чернокожи, латиноамериканци или индианци”, отбелязва кметицата и добавя:

“Разнообразието и приобщаването са наложителни във всички институции, включително в медиите. За да напреднем, трябва да се променим. Точно поради тази причина аз умишлено приоритизирам заявките за медии от репортерите по случай двегодишнината от встъпването ми в длъжност като кмет на този велик град.”

Лори Лайтфут обявява победата си на изборите за кмет на Чикаго

Снимка: Getty Images

Лайтфут нарича расовия състав на пресцентъра на кметството “дисбаланс, който трябва да се промени”, а за местните медии в Чикаго отбелязва, че “трябва да отразяват множеството култури, които го съставят”.

Докато някои в социалните мрежи отговорят на туитовете на кметицата, определяйки този неин ход като “справедливост” и стъпка напред, други критикуват решението ѝ.

Репортерът на Chicago Tribune Грегъри Прат е сред несъгласните с действията на Лайтфут.

“Аз съм латино репортер и моето запитване за интервю беше удовлетворено”, пише Прат в Twitter. “Помолих обаче кметството да отмени забраната за бели журналисти и когато оттам отказаха, аз с уважение отмених моето интервю. Политиците не могат да избират кой да ги отразява”, категорично заявя репортерът.

И той не е единственият, разкритикувал решението ѝ. Вълна от публикации в социалната мрежа се появява, а коментарите започват да “валят” един след друг.

Затова Лайтфут решава да отговори и да защити своето противоречиво съобщение да дава само индивидуални интервюта на цветни журналисти.

В писмо от две страници до медиите първата чернокожа и първата октрита гей-кметица в историята на Чикаго похвали собствените си избори през 2019 г. за “счупването на бариери” и “стреля” срещу медийните организации в града, заради “неадекватното справяне с “институционализирания расизъм” в техните редици”, пише Fox News.

Лори Лайтфут със съпругата си Ейми Ешлеман на церемонията по встъпване в длъжност

Снимка: Getty Images

Решението ѝ временно да говори само с цветнокожи репортери било част от нейната житейска битка за разнообразие и приобщаване.

“Откакто бях избрана, страната ни се сблъска с исторически разчети около системния расизъм”, пише Лайтфут в имейла, като прави препратка към обновеното движение за расова справедливост, провокирано от убийството на Джордж Флойд в Минеаполис през май миналата година.

Лайтфут добавя, че откакто е започнала кампанията си за кмет, тя е “поразена” от “непреодолимата белота и мъжественост на медиите в Чикаго, редакционните съвети, политическата преса и конкретно пресата на кметството”.

“Изпращам ви предизвикателство”, казва Лайтфут в писмото си. “Наемете цветнокожи репортери – и особено цветнокожи жени – за отразяване на политиката в Чикаго и в частност на кметството.”

Тя продължава, питайки търговските обекти дали имат цветнокожи хора в ръководните екипи или в редакционните съвети, има ли квалифицирани цветнокожи репортери, които биха могли да отразят кметството, но не им е даден шанс, и дали търговските обекти са анализирали собственото си отразяване на “идентифициране и изкореняване на имплицитни пристрастия.”

“Ако отговорът на тези въпроси е отрицателен, уведомете ме, за да продължа да настоявам за промяна”, пише още кметицата.

Лори Лайтфут, съпругата ѝ Ейми Ешлеман и дъщеря им Вивиан слушат молитва по време на церемонията по встъпването си в длъжност

Снимка: Getty Images

Писмото внася допълнително напрежение в ситуацията, което си личи и от последвалите материали от доказали се журналисти на Fox News. 

В името на справедливостта Лори Лайтфут отказва да дава интервюта на белите хора, посочва Тъкър Карлсън и добавя: “Лайтфут си направи усилия, за да обясни, че няма предвид нищо от това лично. Всъщност тя призна, че някои от белите репортери, които отразяват кметството в Чикаго, са талантливи и трудолюбиви”.

“Отново, за да повторя очевидното, това е расизмът. Това е неморално. Също така е незаконно съгласно безброй държавни и федерални закони. Не бива да допускаме подобно поведение от правителството. Всички сме равни в очите на закона. Ние всички сме граждани. Имаме цял гранитен паметник във Вашингтон, обещаващ, че никога повече няма да се държим така, никога няма да го позволим. Но тъй като сме приели собствения капитал, ние не просто го позволяваме, а го насърчаваме”, заявява Кларксън.

“Междувременно, как е Чикаго? Град Чикаго под управлението на Лори Лайтфут продължава да се руши. Убийствата през миналата година скочиха с 50 процента. Още стотици мъртви, много от тях млади хора и деца, повечето чернокожи. Това социална справедливост ли е? Не, не е. Това не е никого определение за социална справедливост”, казва още журналистът.

Отношение в скандала взима и адвокат по гражданско право – чернокожият Лео Терел, помолен от Fox News да коментира случая.

Той заявява: “Решението на Лори Лайтфут да провежда интервюта в медии, основани на раса, е ясен пример за прокарване на системен расизъм”.

А радиоводещият Лари Елдър твърди, че е очевидно, че тя “само копае противоречия с дискриминационното си решение да отклони вниманието от настоящия проблем – фактът, че град Чикаго се бори да остане на повърхността”.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар