КНСБ: Антигенните тестове за работодатели и за работници трябва да са безплатни

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) настоява заповедта на министъра на здравеопазването от 3 ноември 2021-а да бъде допълнена с клаузи, които уреждат осигуряването на безплатни антигенни тестове за работодатели и за работници, включително безплатното пробовземане на антигенните тестове от лабораториите или на място в предприятието, когато такова изискване произтича от законова разпоредба или от заповед на държавен орган с оглед упражняване на съответната професия. Това се посочва в позиция на Координационния съвет на синдиката.

„Ваксинирането е доброволен акт и трябва да остане такъв. От нашата обща отговорност зависи дали ще спрем поредната ковид вълна, затова КНСБ настойчиво призовава работещите български граждани да се ваксинират“, пише в позицията.

Втора година преминава под знака на ковид пандемията, а цената, която работещите плащаме, е жестока и се измерва не само в изгубени работни места и влошено качество на живот, но и с човешки животи, допълват от КНСБ. В позицията се посочва, че последните данни показват, че никога в България не е имало толкова много заразени и починали от COVID-19 за ден, което се дължи на забавеното въвеждане на мерките, а то ще доведе до много по-сериозни последствия за здравната система, бизнеса и работещите.

„Ето защо в настоящата обстановка, при наличие на заплаха, застрашаваща живота и здравето на работещите в България, е не само допустимо (както потвърди Европейският съд за правата на човека и българският Върховен административен съд), но и необходимо да се въвеждат ограничения с цифровите ковид сертификати на ЕС (зелени сертификати), за да се запазят здравето и живота на населението“, се допълва в позицията.

От КНСБ припомнят, че научните факти и медицинските специалисти са категорични, че ваксините предпазват, като могат да предотвратят тежко протичане на заболяването и да намалят броя на хората, приети в болница с усложнения. Данните за България сочат, че едва осем – 10 на сто от постъпващите в болница са ваксинирани и то само с една доза, а смъртността при ваксинираните е един-два процента, отбелязват от КНСБ.

„Броят на заразените през последните седмици се покачи застрашително и това буди тревога за евентуалните последствия, както за здравето ни, така и за заетостта и доходите. Нов сериозен ръст на заболелите крие риск от въвеждане на ограничителни мерки и затваряне на работещи бизнеси. Чрез ваксините имаме възможност да променим това“, заявяват от синдиката.

КНСБ апелира всички работници и служители да бъдат с повишена лична и професионална отговорност към живота и здравето на работното място, да пазят себе си и околните – да спазват законовите изисквания за използване на зелен сертификат – чрез провеждане на лабораторни изследвания за инфекция със SARS-CoV-2 и/или чрез завършен ваксинационен курс.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар