КНСБ бие тревога: Уволнения заради лайкове в социалните мрежи у нас има, но са незаконни – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Уволнения заради “неподходяща” профилна снимка в личен профил във Facebook или заради харесване на определени публикации в социалните мрежи. Подобни сигнаби получават в 
КНСБ
 през последните години. 

 

Какви са правата на служителите в подобна ситуация?

 

“Тези сигнали са от няколко години. Сега има по-голям интензитет и позволиха да бъдат засечени, за да можем да ги представим пред обществото. Става въпрос най-вече за сигнали от работещи най-вече в социалните мрежи. Без значение дали го прави под формата на физическо лице или в лично качеството, работещите търпят санкции, защото правят интензитет във Facebook”, каза националният секретар на 
КНСБ
 Тодор Капитанов в ефира на Bulgaria ON Air.

 

Той допълни, че няма никакво законово основание човек да търпи подобни санкции.

 

“В закона няма някакво основание, за което работещият да носи наказание за това какво прави в личния си профил във Facebook. Личният профил в социалните мрежи е лично пространство и няма никакво отношение с професионалните ангажименти. Работещите трябва да знаят, че поведението им все още не е обвързано юридически с това какво работят, кои са”, коментира още Капитанов.

 

И подчерта още, че в големите компании в Европа са направили своите препоръки, политики и правила за работещите.

 

“Практиката там е такава, че когато човек започне работа – му се показват правила, които са точни и ясни. Те са за това какво се препоръчва как човек да действа в социалните мрежи. Част от тях препоръчват да не се споделя служебна информация, да не се споделя информация за колеги”, добави националният секретар на КНСБ.

 

Той припомни, че правата на човека са уредени в Кодекса на труда и вътрешните разпоредби на фирмата.

 

“Ако някъде има уредени правила за Facebook – те са препоръчителни на този етап. Регулация на общуването би следвало да има. Но темата е много деликатна, защото става въпрос за лична свобода и свобода на словото. Много често хората нямат хигиена на общуване, качват подигравателни снимки за колегите си”, каза още експертът и посочи, че в момента хората се сблъскват с дисциплинарни наказания, заплахи за уволнение, а някои и директно са уволнявани.

 

“Трябва да знаят, че всички такива актове, които са се случили, са отпадали в съда, защото не е законно. Но работодателите използват всякакви други прийоми, за да покажат положението си спрямо работещите”, категоричен е Тодор Капитанов.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар