Коалиция

Коалиция на ръба: Кабинетът се разпада

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Разлом и невъзможност на коалицията да продължи да управлява или леки „семейни” скандали, с които трябва да свикнем? Реална близка перспектива ли са предсрочните избори? Това са все по-чести въпроси в общественото пространство.

Актуалните политически въпроси коментираха по Нова психологът Росен Йорданов, социологът Първан Симеонов и журналистът Петко Георгиев.

„Ако трябва да направя психолингвистичен анализ на говоренето на подкрепящите правителството, ще чуете три думи – ще, трябва, надявам се. Това означава, че нещата не са добре, но се отправя надежда, че ще има промяна”, коментира Росен Йорданов.

Според него „фазата на фалшивия консенсус е свършила”. „Следва борба и бягство. В тази фаза влиза правителството. Групата може да се разпадне”, заяви Йорданов.

„В момента малките партньори се опитват да се качат на главата на големия”, коментира Първан Симеонов. „Всяко управление в хода на мандата има ерозия на доверието. Малките се опитват да я пишат на сметката на „Продължаваме промяната”, а те да запазят малките си, но твърди електорати. Как го правят – казвайки това, което обикновено говорят на своите електорати. „Продължаваме промяната” нямат твърд електорат и нямат на какво да стъпят. „Продължаваме промяната” служи като гръмоотвод на тези процеси”, коментира социологът.

„Ходът с партията е логичен, „Продължаваме промяната” трябва да минат поне през местни избори, те трябва да създадат твърда основа”, смята още Симеонов.

Според журналиста Петко Георгиев трябва да се погледнат големите разломи в българското общество.

„Първият голям разлом е Изток-Запад. От една страна са хората, които искат да живеят по един западен цивилизован начин, от другата са – путинистите. По тази линия има голямо разделение”, смята журналистът. „Другата сериозна разделителна линия е между хората, които искат да живеят в справедлива държава с върховенство на закона, и хората, които участват или толерират корупцията.

Тези две пресечни линии се опитайте да ги приложите върху партиите, които са в парламента в момента или върху коалицията. Ето защо не може да се създаде мнозинство, което да е прозападно и антикорупционно”, заяви Георгиев.  

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар