Ковачев: Оставката на Борисов може да спре парите на целия ЕС! Той не може да допусне това!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Ако България няма работещ парламент, който да ратифицира Фонда за възстановяване на ЕС, заради страната ни може да се отложи решението за целия съюз.
Тази теория разви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев в интервю за телевизия “България он еър”. Коментарът му е в контекста на нестихващите вече повече от 20 дни антиправителствени протести в България. “Надявам се да има работещо Народно събрание, което да ратифицира решението за Фонда за възстановяване”, каза Ковачев.
При евентуална оставка на правителството и невъзможност този парламент да гласува ново, следва разпускане на Народното събрание и назначаване на служебен кабинет от президента. Неговата основна цел е да организира предсрочни избори.
“Ако в България се състави служебен кабинет, страната ни ще осуети и ще отложи решението на целия Европейски съюз”, предупреди Ковачев.
От 29 млрд. евро, отпусната на България от ЕК за справяне с кризата, 24.7 млрд. са безвъзмездна помощ. 4 млрд. са кредити, които България може и на поеме.
Ковачев припомни, че Европейският парламент не е съгласен с решението на Европейската комисия за Фонда за възстановяване.
Европарламентът е недоволен, защото са орязани ресурсите на много от общите политики на ЕС, като програмата “Еразъм“, по която учат много млади хора от България, парите за отбрана, за външните граници и др.
Според Андрей Ковачев, до октомври трябва да се постигне споразумение между комисията и Европарламента.
Ковачев обясни още, че до април 2021 г. страната трябва да представи националния си план за използването на средствата от фонда. Затова правителството трябва да работи усилено по този план през следващите месеци. “Това е и изключително важно нещо, което ние няма как да изпуснем”, посочи евродепутатът.
Той подчерта, че всеки има право на протест, но и че протестиращите не трябва да погазват закона.
На въпрос какво е разпалило протестите Ковачев отговори, че всичко е тръгнало от инцидента с Христо Иванов в Росенец.
“Всички бяхме изключително ядосани как охранителите на Росенец се отнасяха към политическия лидер Христо Иванов. Той го използва за собствена пиар кампания, която му се получи. От безогледното поведение на тези охранители на плажа се възпламени искрата”, смята Ковачев.
Според него младите хора нямат ясна представа за историята и не могат да направят сравнение. По думите му е погрешно разбирането, че сегашното управление е виновно по някакъв начин, че България е най-изостаналата страна в ЕС. За това той вижда причина в липсата на добро образование за историята на 20 век. Защото “сегашната ситуация не е паднала от Марс”.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар