“Ковид мярка” анти-Радев погнуси Варна

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Политико-здравен сюжет а ла Алеко Константинов се разигра във Варна. Местният кризисен щаб внезапно провидя в културните мероприятия заплаха за епидемичната обстановка и затвори театри, музеи, кина и галерии.

 

Решението бе взето вчера, а само ден по-рано щабът заседава без да му хрумне подобна идея, занимавайки се с ограничения за ученици, дистанция по пазарите и т. н.

Новата рестрикция влезе в сила моментално от 00.00 часа днес, а за по-късно бе насрочено важно събитие – юбилейният спектакъл в Драматичния театър, чийто топ гост щеше да бъде Румен Радев. ДТ “Стоян Бъчваров” чества 100-годишнина, а специално подготвяното представление “100!” бе съобразено с датата 12 март 1921 г., когато се играе първият спектакъл във Варна. Целият колектив бе приел като признателност откликна на държавния глава лично да го уважи, а освен него щяха да гостуват театрали от страната и чужбина. Но изведнъж ограничението за работа с капацитет от 30%, което театрите спазват стриктно от есента, се оказа недостатъчно – и то при парадокса, че в рамките на “превратните” 24 часа новозаразените с COVID-19 във Варненска област са намалели от 272 на 153 (официални данни на РЗИ).

В същото време моловете и ресторантите в града остават да работят. Не е ясно и по какъв точно начин галериите и музеите са опасни, след като към тях така или иначе липсва наплив.

В часовете след решението вчера нямаше човек от културните среди на града, а и сред по-широката общественост, който да не е твърдо убеден, че затварянето се дължи единствено на визитата на Радев в театъра. Управляващата партия ГЕРБ е на нож с президента, а той неведнъж е намеквал, че се саботират прояви с участието му. Хората са омерзени независимо от партийните си пристрастия. Любопитен момент е, че шеф на варненския театър е Даниела Димова, бивш общински съветник от ГЕРБ. Но тя не е партизирала честванията и няма общо с решението на щаба.

Колективът на театъра в момента се чувства омерзен и съсипан. Представлението бе подготвяно с много труд и настроение, рекламирано широко. Репетициите напоследък течаха според изискванията на НСО, очакваше се днес сутринта да бъде афиширана визитата на Радев. Спектакълът трябваше да се играе и снощи пред малко публика, но се провали. “Сега” научи, че един от артистите е получил здравословни проблеми след стреса.Извикана е била линейка. Най-вероятно представлението няма да се играе и довечера, макар пожарният вариант да предвиждаше излъчване в интернет. Актрисата и творчески директор на театъра Веселина Михалкова обобщи в социалните мрежи погнусата на колегите си, обръщайки се към хората, взели решението: “Защо заведения, магазини, молове продължават да работят, а театъра се затваря? Защо в навечерието на най-големия празник? Защо поне не го затвориха от 13-и? Защо? Театърът работеше без прекъсване през цялото време на 30%, защо сега, защо утре? Това е кощунство за град Варна! Срам ме е! Срам ме е заради вас, госпожи и господа!”

От протокола, разпространен, може би, неслучайно от театъра, се вижда, че заседанието на щаба е свикано специално заради културните институти. В единствената точка от дневния ред шефката на РЗИ Дочка Михайлова предлага, а областният управител Стоян Пасев докладва и утвърждава преустановяването на културните и развлекателни мероприятия до 26 март. Мотивът е “наблюдаваната тенденция през последните дни” на повишаване на новозаразените и хоспитализираните с COVID-19. Решението е взето единодушно, присъствали са всички членове на щаба чрез връзка по Вайбър.

Успоредно с всичко това се разви и друг сюжет. Едва късно вчера на сайта на РЗИ се появи заповед, с която бяха обобщени решенията на щаба през двата последни дни. Преди това пазари, училища, кина и т.н. се чудеха на база на какво трябва да се реорганизират.

Миналата година имаше още по-тежки случаи – ограничителните мерки започваха да се налагат без съответният документ да е сведен до знанието на засегнатите.

“ГРАД НА ИНТЕЛИГЕНТНИ ХОРА”

Всъщност човекът във Варна, който е в доста обтегнати отношения с президента Радев, е кметът и местен лидер на ГЕРБ Иван Портних. През лятото, докато течаха демонстрациите срещу правителството, Радев посети варненските протестиращи, а активистите на ГЕРБ спретнаха контрамитинг, водени от Портних. Там бе и Пасев, както и други представители на институциите. Полицията с мъка удържа контра митингът да не нахлуе при президента и хората край него. После Портних обясни, че малкото протестиращи не представлявали Варна; искал да отиде при Радев, за да му обясни, че Варна е отворен град от интелигентни хора, в който има място за различни гледни точки.

РЕАКЦИЯ

“Никога и по никакъв начин не сме били съпричастни с тази мярка! Напротив, готвехме се за откриването, вчера беше готов подаръкът”, реагираха от община Варна, малко след публикацията на “Сега”.

Трупата на ДТ “Стоян Бъчваров” рекламираше юбилейното представление чрез весели клипчета в социалните мрежи:

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар