Когато авторите говорят с факти: Dir.bg раздаде наградите за чиста журналистика за пети път

Когато авторите говорят с факти: Dir.bg раздаде наградите за чиста журналистика за пети път

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

12 победители в различни категории бяха отличени при петото издание на конкурса за чиста журналистика „Web Report“ на Dir.bg. Наградите за най-добрите авторски материали през последната година бяха връчени на специална церемония в клуб „Перото“ в НДК в присъствието на водещи имена в журналистическата гилдия, литературата, образованието, изкуството, спорта. 

Вижте снимкиФутболистът Димитър Бербатов, режисьорът Виктор Божинов, медийният експерт доц. Георги Лозанов, карикатуристът Чавдар Николов, зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, голямата украинска певица Екатерина Бужинская, бяха само част от почетните гости на събитието.


Колегите развълнуваха обществото със стойностните си материали за периода май 2021 – май 2022 г. Критериите накратко бяха качествена журналистика, точен мерник за обществените проблеми, личен почерк на автора, обективност.


Снимка: Bulphoto

Оперативният директор на Dir.bg Иван Брайков заяви на церемонията: „Конкурсът „Web Report“ беше учреден по повод 20-годишнината на Dir.bg и вече пет години търси добрите автори. Има една сентенция „Журналистиката е първата чернова на историята“. Истина е фактът, че живеем в много бурни и интересни времена и може би сега е моментът, в който най-много журналистиката трябва да защити своята роля“.

Има автори, които продължават да пишат черновата на историята у нас. „Web Report“ е конкурс, в който журналисти оценяват други такива и това е важно, защото искаме с него да си кажем една добра дума един на друг. 


Снимка: Bulphoto

130 журналисти се бориха за отличията с 367 материала в категориите „Общество“, „Истински истории“, „Икономика“, „Технологии и иновации“, „Култура и изкуство“, „Спорт“. Специални награди бяха присъдени и за най-добрите „Фоторепортаж“, „Видеорепортаж“, „Подкаст“, отличен беше и „Млад автор“.

Тази година журито учреди и специална награда – „Гореща точка Украйна“ за цялостно отразяване на войната.

Материалите бяха оценявани от 14 от водещите професионалисти от конкурентни български медии. Журито даде и специален приз „Журналистическо майсторство“. С него беше отличена журналистът на bTV Мария Цънцарова, която успя да разкрие двуличието на ваксинираните депутати от „Възраждане“, които организираха протести в разгара на пандемията срещу COVID-мерките и наричаха ваксините „експериментална“ течност.

А ето и пълният списък на победителите в Web Report 2022:

Общество

Виктория Бояджиева, NOVA: Как работи схемата за фалшиви сертификати?.

Само преди малко чух думата „лично“ и истината е, че цялата история се разигра в много личен момент. Когато работих върху историята носих сина си, а само преди дни го родих. Пожелавам ви упоритост и вечна вяра, че има смисъл в непримиримостта и смелостта, заяви при получаването на наградата си тя. 


Снимка: Bulphoto

Наградата връчи Константина Градева – Василева, директор „Устойчиво бизнес развитие“ в „Дънди Прешъс Металс“.  

Икономика

Георги Ангелов, OFFNews: Санкции ли? Близки на Путин под санкции купуват и продават къщи в Созопол.

Наградата бе връчена от Мая Станчева, член на Управителния съвет и изпълнителен директор на „Инвестбанк“. 


Снимка: Bulphoto

„Аз съм пишещ човек и не мога да говоря много пред камерите. Но този материал го пиша от осем години. Онзи ден гледах филма за Навални и Христо Грозев каза, че традиционната журналистика разчита на източници. Но не е ясно дали те не те лъжат. А данните никога не лъжат. Затова хора, гледайте данните, те никога не лъжат“, каза Ангелов.

Технологии и иновации

Георги Караманев, Karamanev.me: Какво знаят за теб „Гугъл“ и „Фейсбук“? И защо това има значение?


Снимка: Bulphoto

Наградата връчи Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в А1. Тя заяви, че конкурсът показва най-добрите образци на българската журналистика. Трудно се пише за технологии, отбеляза Захариева. 

Награденият Георги Караманев не присъства на събитието, а Михаела Цанкова взе наградата вместо него. 

„За мен е чест да съм тук сред вас. Когато 5 години работихме заедно с Георги рамо до рамо – той ме учеше на А и Б в журналистиката, а неговите дигитални истории са на първо място човешки“, каза Цанкова.

Култура и изкуство

Райко Байчев, Actualno.com: Смъртта и виолончелото.


Снимка: Bulphoto

Наградата бе връчена от Пламен Мирянов от „Артекс проект“, който отбеляза, че в тези времена на фалшиви новини има нужда от истина от чистота. Той призова да се завърнем към истината. 

Отличеният Райко Байчев заяви: „Аз не съм новинар, но мисля, че знам коя е новината за нашата професия. Тя е, че през последно време от нея започнаха да изчезнат жанрове – на репортажа, на пътеписа, на автора колумнист. Общото между всички тях е едно, че в тях имаше стремеж към художествен риск. Има два нови жанра – „това направи много четения“ и „това не направи“. Има и трети междинен – „това щеше да направи много четения, ако имаше друго заглавие“.

За себе си съм спокоен, защото съм силно невъзприемчив към новото, което става. Но се страхувам дали някой ще разкаже на следващото поколение, че въображението има основополагащо значение в нашата професия.

Спорт

Димитър Тасев, bTV: bTV Репортерите: Допинг в дълбоките води. Наградата бе връчена от Димитър Бербатов. 


Снимка: Bulphoto

Бербатов заяви: „Вълнувам се да бъда тук, тъй като аз и журналистите вървим ръка за ръка от много време. Затова е привилегия да връча награда. Надявам се да продължавате да гоните и показвате истината, защото светът, в който живеем в момента, има нужда от нея“. 

Владислава Лазарова, която прие наградата от името на Димитър Тасев, каза: „Тази година съм в качеството си на представител на Димитър, който на хиляди километри от тук. Искам да ви разкажа накратко една история отпреди години – в рамките на час пред очите ми бяха продадени около 500 фланелки на Димитър Бербатов във фен клуба на „Фулъм“ в Лондон. Тръгнах си изключително горда.

Тази награда за Димитър Тасев означава много, защото е победа на отборния дух. Допингът в България е много трудна тема. И за да разследваш подобно престъпление се изисква много смелост, много голяма подкрепа от екипа. И тук на тази сцена благодаря искрено на цялата редакция на bTV, че по време на тези дълги месеци в нито един момент не се почувствахме сами. Водихме тази битка заедно, допълни Лазарова. 

Истински истории

Стоян Нешев, NOVA: Дядо Боже – затворникът с най-дълъг престой в Софийския затвор. 


Снимка: Bulphoto

Драматургът Яна Борисова, която връчи наградата заяви, че знае колко е трудно и сложно упражнение да има чиста журналистика. Да си припомним да се вълнуваме, да си помагаме и да сме съпричастни някъде там живеят хора, които не познаваме. А тези истински истории ни учат на емпатия. 

Награденият Стоян Нешев благодари с думите: „Всъщност в историята на дядо Боже има престъпление, наказание, но оказва се, че всичко накрая е в ръцете на Бог“.

Фоторепортаж

Румен Сарандев, БНР: Сагата „Вера СУ“ или един месец от живота на фоторепортера Румен Сарандев (снимки)

Видеорепортаж

Радиана Божикова, bTV: bTV Репортерите: Последните клетвени девици на Албания.

Наградата връчи режисьорът Виктор Божинов, който заяви, че доста гласове се опитват да ни убедят, че истината е въпрос на гледна точка. Хората, които са събрани тук са убедени, че трябва да търсят истината за гледната точка. Защото за истината на гледната точка ще живеем по-добре. 

Наградата от името на Божикова получи шефът на операторите на bTV Добромир Иванов

„Много се развълнувах. Първо да кажа благодаря, да благодаря на Радиана, че ме покани да снимам това нещо. Защото тази история е изключително вдъхновяваща. Жените бурнеша живеят само на няколкостотин километра от България, а е една неразказана история“, сподели той.


Снимка: Bulphoto

Подкаст

Елена Пъневска, БНР: Канабис и какво трябва да знаем. При получаването на наградата си журналистката заяви: Много съм развълнувана, но има защо. Всеки един номиниран трябва да бъде поздравен. Все си мисля, че всеки един от нас идвайки насам се е чудил какво би казал, ако е отличен.

Реших, че трябва да говоря за това за какво съм благодарна. Първо искам да благодаря на журито, на радио София и най-добрия екип. И естествено не на последно място на моето семейство. 


Снимка: Bulphoto

Млад автор

Мария Христова, Scoolmedia.com: Войната в Украйна и новата реалност – за всички нас. Наградата връчи зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова, която се обърна към журналистите и заяви „Колко истини има във вашето ежедневие. Разчитаме на вашите думи на младите хора, които ще срещнат професионалисти. Пътят към истината е трънлив. 


Снимка: Bulphoto

Награда на журито за журналистическо майсторство

Мария Цънцарова, bTV: За кои депутати ваксините са „експериментална течност“, а всъщност са имунизирани. Наградата бе връчена от медийния експерт Георги Лозанов, който заяви, че има една страна, в която истината истината е по-силна от историята. Аз се надявам, че след като пропагандата разпали тази война, журналисти ще помогне да свърши да свърши тази война. Професията на журналиста е да бъде етична. Наградената Цънцарова върна славата да се задават въпроси. 

Наградата бе взета от Ралина Тропанкева, продуцент на „Събота и неделя“, тъй като Цънцарова е във Ватикана. Тропанкева определи Цънцарова като журналист от старата школа, а в специално видеобръщение Мария Цънцарова заяви, че когато цената на разминаването е човешки животи политиците трябва да бъдат изобличени. Тя призова да бъдат запазени ценностите. 


Снимка: Bulphoto

Награда на журито „Гореща точка Украйна“

Александър Марков, БНТ. Наградата връчи украинската певица Екатерина Бужинская. Тя заяви, че в Украйна журналистите вземат оръжие. Бужинская благодари на българските медии, че я канят като очевидец и определи Марков и младите журналисти като честни и млади, които са съвестта на държавата. 


Снимка: Bulphoto

Александър Марков от своя страна каза: „Благодаря за тази награда е изключителна чест и съм благодарен за историческия шанс да бъда в Мариупол на 24 февруари. Искам да кажа трите неща, за които се моля – всички наши приятели в Украйна, които я напуснаха заради войната, да имат силата да изградят живота си наново. Второ се моля войната да приключи възможно най-скоро. И трето ние в България да успеем да преминем сравнително разумно през изключително сложните времена“.


Снимка: Bulphoto

Пред членовете на журито бяха: Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и писател, СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио „София“, БНР), Антон Хекимян (Директор „Новини, актуални предавания и спорт“, bTV), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Българската асоциация на спортните журналисти), Евгени Димитров (Основател на агенция „Булфото“), Илияна Захариева (Директор „Корпоративни комуникации“, А1). Тази година към тях се присъедини и генералният директор на БТА Кирил Вълчев и главният редактор на „Мениджър Нюз“ Ирина Велева.


Снимка: Bulphoto

Наградата за всяко първо място в категория е парична премии от 1000 лв. Специални награди в същия размер се присъждат и за Фоторепортаж, Видеорепортаж, Подкаст и Млад автор.

Партньорите на конкурса бяха:

Петото издание на Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, OFFNews.bg, списание „Мениджър“, телевизия ММ и агенция „БулФото“.

Генерални партньори: A1, Dundee Precious Metals и „Инвестбанк“ АД, Arteks Engineering

Партньори: SSARM, Logitech, Bononia Estate, The Glenlivet, изворна и трапезна вода „Севтополис“, 7arts.bg

 

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар