Кога младите хора в ЕС напускат дома на родителите си? – Любопитно

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

По случай Международния ден на младежта статистическата служба на Европейския съюз публикува данни за възрастта, на която младите хора напускат дома на родителите си. През 2020 г. младите хора в ЕС са напускали дома на родителите си средно на 26,4 години, но тази възраст е различна в отделните страни членки, съобщи Евростат.

На най-късна средна възраст – 30 и над 30 години, напускат дома на родителите си младите хора в Хърватия (32,4 години), Словакия (30,9 години), Малта (30,2 години), Италия (30,2 години) и Португалия (30 години).

На най-ранна средна възраст – под 22 години, това става в Дания (21,2 години), Люксембург (19,8 години) и Швеция (17,5 години), показва статистиката.

В повечето северни и западни страни младите хора са напускали дома на родителите си средно на възраст между 20 и 25 години, а в южните и източните държави това е ставало на възраст средно между края на 20-те и началото на 30-те години.

Данните сочат, че мъжете остават по-дълго от жените в дома на родителите си. Средната възраст, на която мъжете в ЕС са напускали дома на родителите, е била 27,4 години, а при жените тази възраст е била 25,4 години. Тази тенденция е наблюдавана във всички страни. Единственото леко изключение е била Швеция, където жените са напускали дома на родителите си средно с 0,1 година по-късно от мъжете.

Най-големите разлики между мъжете и жените са били установени в Румъния, където младите мъже са напускали дома на родителите си средно на 30 години, а жените – на 25,5 години (разлика от 4,5 години). На второ място е била България, където при мъжете това е ставало средно на 32 години, а при жените – на 27,8 години (разлика от 4,2 години). На трето място в това отношение е била Хърватия, където и мъжете, и жените са напускали дома на родителите си на най-късна средна възраст в ЕС – съответно 34 и 30,9 години (разлика от 3,1 години).

В Швеция, Люксембург и Естония са били регистрирани най-малките разлики между мъжете и жените – съответно 0,1, 0,4 и 0,5 години.

Разликите между двата пола са били по-отчетливи в страните, където младите хора са напускали домовете на родителите си по-късно, а не са били толкова открояващи се в държавите, където това е ставало на по-ранна възраст, показват данните на Евростат.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар