Кого обслужи фейкновината, че Мая Манолова се отказва от кметските избори

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Андрей Райчев

 

Преди два дни беше пусната фейкновина, че Мая Манолова се отказва от кметската битка. Две издания, приближени до правителството, излязоха последователно с тази новина, а после един от анализаторите на ГЕРБ я коментира с подигравателен за Манолова тон. Но преди това темата се предхождаше от две демонстративно направени изследвания, в които се даваше евентуална преднина от 16 пункта на г-жа Фандъкова срещу г-жа Манолова при евентуален балотаж. Възниква въпросът – защо.

 

 

Защо се прави това?

Вариантите са два. Ако приемем, че е враждебно спрямо Манолова действие – това е безсмислено, тъй като тя може да заяви, че това не отговаря на истината. И тогава акцията няма да ѝ носи никаква печалба, напротив!

 

Вторият вариант е фейкновината да е насочена към Фандъкова.

Социологическите изследвания, които рязко се отличават от останалите и показват предварително равенство между Манолова и Фандъкова, се правят за един човек – за Фандъкова.

 

ГЕРБ са застрашени от ситуация, близка до тази, в която изпаднаха преди 3 години. Тогава г-жа Фандъкова беше техният кандидат за президент. Тя имаше всички шансове да победи, всички социолози ѝ даваха големи шансове, но тя се отказа.

И сега ѝ правят нещо като психотерапия, като ѝ казват, че ако се яви с Мая, ще спечели с много. А после ѝ казват, че Мая всъщност няма да се яви, за да я успокоят, че победата ѝ е в кърпа вързана. Това е единственият смисъл, който аз мога да разчета в този трик.

Ако това е вярно, значи г-жа Фандъкова се колебае много и те я убеждават с тези два аргумента.

 

Навремето първият философ Горгий е казал: „Нищо не съществува, но ако съществува, не може да бъде познато. А ако бъде познато, не може да се изкаже“. Те ѝ казват нещо много близко: „Ти ще победиш Манолова с много, но тя няма да се яви.“

 

Да, г-жа Фандъкова има шансове да победи. Но въпросът е – иска ли да става кмет за N-ти път. Не ми се вярва г-жа Фандъкова да се съгласи да се кандидатира отново. Тя е човек с високо чувство за собствено достойнство. Тя се радваше на много голяма популярност в първите си мандати. Да си представим, че тя печели и тези избори – след това всеки ден ще бъде изложена на нападки, унижения, клюки. На човек трябва да му е приятно да ходи на работа. Струва ми се, че това няма да се отнася за Фандъкова при N-тия ѝ мандат.

 

Тук ясно трябва да бъде направено следното разграничение.

ГЕРБ срещу Мая Манолова е загуба за ГЕРБ.

Фандъкова срещу Манолова е победа за Фандъкова.

Хората не искат да избират партия за кмет.

 

Ако Манолова има шансове да спечели, то е защото хората я различават от БСП. Хората не избират кмет-партия, за това си има бюлетини за съветници, но кметът е друга работа.

Разбира се, Мая Манолова не може да привлече десните, особено на първи тур, но за балотаж тя може да събере целия протестен вот.

 

За ГЕРБ едно поражение в София ще е много страшно. Това е цитаделата, мястото на генезиса на партия ГЕРБ. Да не забравяме, че пътят на Борисов към голямата политика тръгна от кметския стол в София.

 

Ако Манолова спечели, мога да предвидя, че на следващия ден 40% от вестниците ще излязат със заглавие: „Началото на края!“

Другите 60 на сто просто ще го напишат с малки букви на втора страница.

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар