Кои и колко афганистанци ще приеме България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Афганистанците, които ще приемем, са работили за България през последните десетилетия.

“Това са афганистански граждани, които са работили в българското посолство в Кабул, заедно с българските контингенти и други български представители на терен както в рамките на ЕС, така и на НАТО”, каза служебният премиер Стефан Янев.

По информация на БНТ, единият от афганистанците, които ще приемем, е работил за мисията ни в Кабул в продължение на 21 години преди закриването ѝ. Семейството му има 14 деца.

Това са до 70 афганистански граждани, заедно с членовете на техните семейства. Мисля, че е важно от гледна точка на съпричастността и солидарността, както и по отношение на това, че тези хора са работили за България. В момента България трябва да е в състояние да протегне ръка”, допълни премиерът.

Не е ясно с чии съюзнически военно-транспортни самолети ще бъдат евакуирани афганистанците.

България, според правителството и Стефан Янев, има освен всичко друго и морално задължение към работилите за мисията ни афганистански граждани. Приемът им е и знак за солидарност с общоевропейските усилия за справяне с кризата.

Предстои да стане ясно дали и колко от афганистанците ще получат статут за убежище, бежански статут или статут за временно пребиваване.

“Разбира се, даваме си сметка, че ситуацията е много динамична и самото изтегляне на тези хора от Афганистан ще бъде достатъчно трудно и предизвикателно, но със създадената организация, която има предвидена, междуведомствен механизъм, се надяваме да постигнем успех”, заяви Стефан Янев.

През последните седмици България успя да евакуира с помощта на американските и румънски съюзници и чрез съдействие на мисиите ни в Доха и Исламабад няколко българи.

А днес Илнур Чевик – главен съветник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, заяви за ББС Радио 4, че европейските страни не могат да разчитат на Турция да се справи с наплив от бежанци от Афганистан. Няма да е като със Сирия, допълни Чевик, цитиран от БНР.

“Не можем да толерираме още една вълна от бежанци в Турция. Ще ги държим на разстояние. Международната общност също трябва да реагира. Това не е само проблем за Турция. ЕС и страните от Запада не могат просто да кажат “Нека Турция да бъде буфер”.

Чевик не приема варианта Турция да бъде нещо като спирка или подкрепителен пунк по пътя на бежанците, защото Турция дори не е съсед на Афганистан. Главният съветник на турския президент допълни, че сега е важно да не се изолират талибаните, а да се работи с тях, за да не се превърне страната в развъдник на тероризма. Чевик уточни, че не става дума за оказване на подкрепа на талибаните, а опит да се убедят да сътрудничат и да съблюдават правата на хората. Другата алтернатива е открита война с талибаните, а досегашните подобни опити са завършили с провал, отбеляза Чевик.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар