Кои са най-продаваните съвременни танкове

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Макар мнозина да предричаха края на използването на танкове в 21 век, то тежките бронирани машини все още са доста търсени и далеч от пенсиониране. Има задачи които не могат да се изпълнят от дронове или войска без танк. Всяка себеуважаваща армия разполага със значително количество тежковъоръжени бронирани машини, като редовно ъпдейтва парка си от тях.

Щом има търсене има и предлагане, а днес ще ви запознаем с Топ 5 на най-продаваните съвременни танкове в света.

Вижте как изглежда Топ 5 на най-продаваните съвременни танкове >> >> >>

5. Leclerc (Франция)

Leclerc

Снимка: Wikimedia

Франция винаги се е стремяла да произвежда собствените си оръжия. Някои от тях са много добри и се превръщат в едни от най-купуваните в света. Такава е историята и на Leclerc, който макар и вече да не се произвежда се превръща в по-продаван танк от британския Challenger 2, италианския Ariete и украинския T-84 “Оплот”.

Основното оръжие е гладкоцевно със 120-милиметров калибър, като към него са добавени две картечници с 12.7-милиметров и 7.62-милиметров калибър.

Двигателят е 8-цилиндров дизел с мощност от 1500 к.с., а максималната скорост е 71 км/ч.

Последните версии на бронираната машина са снабдени с керамична реактивна броня.

Обединените арабски емирства са най-големия оператор на танка, имащи повече бройки от Франция, която успява да продаде бронираната си машина и на Йордания.

4. MBT-2000 (Китай)

MBT-2000

Снимка: Wikimedia

Това е един от най-модерните и добри съвременни танкове, съчетаващи леко тегло с надеждна реактивна броня и мощно оръдие. Любопитен факт е, че въпреки че се продава на множество страни Китай не е въоръжен с MBT-2000.

Основното оръжие е 125-милиметрово, а към него има две картечници с 12.7-милиметров и 7.62-милиметров калибър.

Двигателят е 6-цилиндров турбодизел с 1200 к.с., а максималната скорост е 72 км/ч.

Според експертите танкът е по-добър от Т-72 и е равен на М1 Abrams. Цената му е около 5 милиона долара, а с него са въоръжени армиите на Пакистан, Мароко, Бангладеш и Мианмар. Досега са произведени малко под 1000 бройки от бронираната машина.

3. M1 Abrams (САЩ)

M1 Abrams

Снимка: US National Archives

Това е единственият танк на служба в американската армия. Машината дебютира през 80-те години на миналия век и се оказва по-добра и надеждна от базовите съветски танкове Т-72 и по-старите от тях модели.

M1 Abrams е въоръжен с 120-милиметрово гладкоцевно оръдие, една 12.7-милиметрова картечница и две 7.62-милиметрови картечници.

Бронята е съставена от пластове от стомана, керамика, кевлар, специални полимери и плочи от обеднен уран. Двигателят е газово-турбинен и има мощност от 1500 к.с. Проблемът на този тип двигатели е високото количество топлина, което отделя. Теглото на танка е около 60 тона, а максималната скорост – 72 км/ч.

Освен САЩ, с M1 Abrams са въоръжени Австралия, Египет, Ирак, Кувейт, Саудитска Арабия, Мароко и Тайван. Въпреки, че американският танк е произведен в над 10 000 бройки, то мнозинството от тях са в щатската армия.

2. Leopard-2 (Германия)

Leopard-2A6

Снимка: Wikipedia

Немската бронирана машина често оглавява касациите за най-добър западен танк, на въоръжение в страните от НАТО.

Задвижването се осигурява от 12-цилиндров турбодизелов двигател с течно охлаждане и мощност от 1500 к.с. Максималната скорост по асфалт е 72 км/ч. Двигателят обаче е по-тих от този на американския танк M1 Abrams.

Основното оръжие на бронираната машина се е превърнало в своеобразен стандарт и се използва от редица други танкове. Става дума за 120-мм гладкоцевно оръдие на “Рейнметал”.

По етични причини германците са се отказали да използват снаряди от обеднен уран, което е довело до разработката на нови по-мощни конвенционални снаряди, подсилени с волфрам.

Немците постоянно правят подобрения върху танка и той има много различни разновидности.

Leopard-2A4, която е най-масовата модерна версия на танка, отличаваща се с подобрена бронировка на куполата, дигитален балистичен изчислител, нови боеприпаси, нова автоматична противопожарна система.

Leopard-2A5, който разполага с подобрена динамична броня.

Leopard-2A6, който на практика е Леопард 2A5 с подобрено оръдие, както и създаденият за градски бой Leopard-2A7+.

В последните години обаче се разбраха някои от недостатъците на иначе безупречния танк.

На първо място, теглото му от над 60 тона се оказва твърде голямо за не малка част от мостовете в Източна Европа – особено в по-неразвитите й части. Това усложнява логистиката на танка, поради необходимостта от използване на понтони и други средства за транспорт.

Втората слабост е свързана с уязвимостта от към евтини ракетни анти-танкови комплекси, като РПГ. Турция успя да изгуби множество бройки от Leopard-2A4 в Сирия именно заради атаки с евтини антитанкови комплекси.

От 1979 година до сега са произведени над 3600 бройки от танка, като мнозинството от тях са продадени на други държави.

Освен Германия с Leopard-2 са въоръжени армиите на Австрия, Канада, Чили, Дания, Финландия, Гърция, Унгария, Индонезия, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Катар, Сингапур, Испания, Швеция, Швейцария и Турция.

1. T-90 (Русия)

Т-90

Снимка: Юрий Урюков/Motor1

Т-90 е един от най-добрите танкове в света. Бърз, маневрен и по-лек спрямо своите западни конкуренти, той има забележителни способности, включително и определена водоустойчивост.

На теория всеки Т-90 трябва да може да издържа поне половин час, потопен на 5 метра дълбочина. Водата не трябва да пречи на функционирането на двигателя, нито пък да разстрои електрониката или функционирането на бойните системи.

Освен с това, че може да щурмува блата и малки езера, Т-90М “Прорыв” се гордее и със своето 125-милиметрово оръдие (същото като на “Армата”) и с иновативната си реактивна броня.

Танкът разполага и с една 12.7-милиметрова и една 7.62-милиметрови картечница. Задвижването пък се осъществява от от V12 дизелов двигател с мощност от 1130 к.с. Теглото е 47 тона, а максималната скорост е 60 км/ч.

Една бройка от Т-90 струва 4,5 милиона долара, а наскоро Ирак реши да замени своите американски танкове M1A1 Abrams с Т-90. С руският танк са въоръжени още Алжир, Армения, Азербайджан, Виетнам, Индия, Сирия, Туркменистан, Уганда и естествено Русия.

Само Индия разполага с 1100 бройки от руския танк, а Египет ще се сдобие с 500 единици, които ще се сглобяват по лиценз в арабската страна.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар