Който има ще му се даде или как се разпределят коронасубсидиите за туроператорите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Проектът на BIRD.BG за следене на разходите за справяне с коронакризата се обогати с нов списък на предприятия получили помощи, този път от Министерството на туризма по европейска програма. Максималният размер на тази помощ е 200 000 евро.

Анализът на данните за 840 фирми показа, че мнозинството туристически фирми получават до 1000 лв. или много под обещаните 10% от миналогодишния им оборот. За сметка на това няколко явно не случайни компании са взели помощи над 100 000 лв. Намират се и босове в туристическия бизнес, които са се добрали до помощите с няколко различни фирми, надвишавайки лимита от 200 000 евро.

Вицепремиерът и министър на туризма Мариана Николова определено не блести при боравенето с английския и това не остава незабелязано. Но нейните лингвистични умения изглеждат не стоят толкова зле на фона на разгърнатата от нея дейност за спасяването на туризма в условията на криза. Ще се запомнят, разбира се, проверките по хотелите, която тя лично проведе като “таен клиент”. Тайнственост е обгърнала и разпределянето на парите от европейските програми за туроператорите, което се случва по абсурден начин в много широк диапазон

От 20 до 200 хиляди евро

Кабинетът на Борисов обяви процедура по кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ, която на теория трябваше да осигури оперативен капитал за справяне с последиците от COVID-19 пандемията на българските микро, малки и средни предприятия, извършващи туроператорска и/или туристическа агентска дейност по Закона за туризма. Финансирането идва по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, а процедурата носи гръмкото име „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“.

Минималният и максималният размер на заявената безвъзмездна финансова помощ по всеки индивидуален проект се определя с процедура за подбор на проекти BG16RFOP002-2.092 дотирана с 10 милиона лв. Размерът на помощта може да е 10% оборота на фирмите за 2019 г., но сумата не може да надхвърля 391 166 лв. (200 000 евро).

От справка в ИСУН се вижда че подадените заявления са на стойност 60 млн. лева, но по програмата са осигурени едва 10 млн.

Всъщност, при толкова кандидати, ако въпросните 10 милиона се разделят пропорционално, няма как всеки от кандидатите да получи и 1% при заявени 10%. Но разпределението не е пропорционално и някои се оказват много по-облагодетелствани от другите.

Списъкът с късметлиите, получили субсидии, не е публичен и не е въведен все още в ИСУН, но БРРД се сдоби с него от свои източници. По добре утвърдена традиция този списък не съдържа ЕИК на фирмите, което затруднява автоматичната му обработка, но екипът ни се справи с това предизвикателство. Пълният списък може да бъде видян тук.

Веднага се вижда, че 21 компании получават около 4 милиона от 10-те, предвидени за подпомагане на бранша, а голямата част от фирмите, които са одобрени по процедурата получават суми до 1000 лв. Така вместо обещаните от министерството на Мариана Николова около 10% от миналогодишния оборот, по-голямата част от фирмите в туристическия  бранш получават между 0,8 и 1 процент. Освен някои.

“Който има, ще му се даде”

И тук, както при други раздавания на пари от правителството с пълна сила важи евангелската прогноза на апостол Матей – “Който има, ще му се даде и ще го умножи”.  А както ще стане ясно, някои имат, защото и преди им е било отпускано щедро от държавната софра.

Начело на списъка с максималната субсидия от 391 166 лв.  е фирмата “Абакс”, собственост на “Травел Медия”, зад която стои Горчо Пасев. Пасев обаче стои и зад “Посока.ком”, издател на известния сайт за продажби на туристически услуги. Тази фирма е получила 177 128 лв. по същата програма. Трета фирма с участието на Пасев е “Пи Груп Пловдив” с 36 417 лв. субсидия, засича нашата система, която прави връзката между фирмите и техните собственици.

Така общата субсидия за един собственик само по тази програма на Министерството на туризма става 604 711 лв. Но това не е всичко. Фирмите на Пасев са кандидатствали и по други програми за коронасубсидии като са получили общо до момента 697 408 лв.

“Посока.ком” е един от големите доставчици на самолетни билети и  хотелски настанявания за  Министерството на туризма и Министерството на финансите, става ясно от системата ни за проследяване на договорите за обществени поръчки. Спечелените от фирмата договори нахвърлят 1,6 млн. лв.

Друга мощна фирма с над 21 милиона от обществени поръчки е “Елит Травел Интернешънал” на Красимир и Анелия Бачийски. Тя е дотирана по коронапрограмата със скромните за нейния размах 123 344,72 лв.

“Премиер турс”, която е собственост на израелски граждани, е субсидирана с 195 583 лв.  по програмата на Министерството на туризма и с около 300 000 лв. други коронасубсидии. Същата фирма си е докарала около половин милион с обществени поръчки между 2008 и 2015.  Сред клиентите ѝ са Министерството на земеделието и Агенцията за обществени поръчки.

Две фирми с един и същ краен чуждестранен собственик – украинката Олга Дромина, са се уредили също с големи субсидии. Това са “Тез Тур Балканс”с 201 610 лв. и “Тез Тур България” с 169 639 лв.

В дъното на таблицата са “лузърите” с помощ от двуцифрени числа. От “Славиана Травел”  подпомогната с 93,49 лв. до “Кави Холидейс“ дотирана с 51,90 лв. Тези смешни помощи едва ли покриват разходите на фирмата за  попълване на формулярите за кандидатстване и обработката на данните.

***

Щом сте стигнали дотук, вероятно вече си задавате въпроса как се финансира този журналистически проект.

Отговорът е: Финансира се от чекмедже, в което читателите оставят по нещо, ако им е харесало съдържанието.

Чекирайте се и Вие!

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар