Кой е Васил Божков – от чейнчаджия на Магурата до Повелителя на хазарта

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Най-богатият българин успя да превърне търкането на талончета в национална епидемия преди да се озове на ринга срещу държавата.

Държавата качи на ринга най-богатия българин Васил Божков. Залогът на двубоя е хазартната империя на 63-годишния бизнесмен, по-точно двете му частни лотарии с годишни печалби от над 200 млн. лева.

Засега никой букмейкър не предлага коефициенти за изхода на битката. А и този мач не се е играл досега. Божков никога не е влизал в сблъсък с държавата, независимо кой е на власт. Напротив, бил е по-скоро неин галеник.

Затова и пресните обвинения, че лотариите му са спестили 210 млн. такси към хазната са по-скоро като приказката, че не е виновен този, който е изял зелника, а който му го е дал. В случая Държавната комисия по хазарта и вратичките в закона, одобрени от депутатите.

Наричат Васил Божков съдружник на късмета, защото е сред малцината емблематични фигури на прехода, оцелял през всички повратности, без да загуби бизнеса си или направо живота.

В годините, когато се играе без правила, това със сигурност не е въпрос само на печеливш зар

Божков, освен отличен математик, е и известен играч на покер. Казва, че да държиш печеливша или слаба ръка, изобщо не значи, че непременно ще спечелиш или ще изгубиш. Важно е да умееш да блъфираш, а понякога решаващ е козът, който криеш в ръкава.

Роден е през 1956 г. във Велинград, където почти не се появява, защото има лоши спомени. Живее в София от 1978 г. Завършил е столичната Национална математическа гимназия (сега Национална природо-математическа гимназия), има две висши образования – специалност „Математика” в Софийския университет (дипломира се чак през 1990 г.) и „Икономика на труда” в УНСС.

Спечелил първите си пари още през 1989 г. край прочутата софийска сладкарница “Магура”, известна с нелегалната по онова време търговия с валута, антики и оръжие.

Първото си обменно бюро пък го отваря в партера на ЦУМ, което е много вървежно място

По това време пробива и в охранителния бизнес. Малцина имат куража да го наричат Черепа, прякор, получен още от младежките му години като чейнчаджия заради профила на главата и навика да ходи винаги късо подстриган.

От тези времена датират и контактите му с някои от бъдещите криминални босове у нас, които винаги са имали респект към него. Божков никога не е допускал да бъде обвързван с борческите трибуквени групировки, макар да има за кратко общ бизнес с видния сикаджия Младен Михалев-Маджо.

Обяснява и защо не вижда перспектива в подобни структури. „Виждате какво става: идва правителство на власт – дотира и напомпва групировка, пада правителството – изчезва и групировката“, обобщава Божков в един от редките си коментари.

Самият той не се забърква и в скандали или истории с криминален оттенък, никога не е осъждан. Въпреки това името му се появява в полицейските хроники.

Първият път е заради атентат, когато той и семейството му оцеляват по чудо

На 3 юли 1994 г. на връщане от Велинград черният мерцедес на Божков, който пътува със съпругата си Мая и 10-годишния си тогава син Антон, е взривен дистанционно в движение. След инцидента Божков държи охраната му да бъде само от бивши барети и служители на НСО.  През януари 1995 г. бизнесменът си изпуска нервите, нещо крайно неприсъщо за него, и след скандал с гардовете на Живко Томов – Фашиста, стреля в тавана на хотела му в Мелник.

“През ум не ми минава да се поддавам на натиск. Човек веднъж поддаде ли се, ще го направи и втори път. Няма да допусна това да се случи с мен”, заявява Божков тогава.

Въпреки чистото досие на бизнесмена, западните служби имат резерви доколко империята му стъпва само на легален бизнес.

Най-печално известният гангстер на България е Васил Крумов Божков с прякор Черепа

Това пише през 2009 година временно изпълняващият длъжността американски посланик в България Джон Ордуик в дипломатическа грама, озаглавена: “Най-търсените престъпници в България“. Други го наричат първия класически български олигарх заради навика му да си осигурява лоби от депутати от всички цветове, властвайки едновременно в политиката и бизнеса. Това на практика го прави недосегаем при всички катаклизми на върха на държавата.

Умен, гъвкав и гледащ с поне няколко хода напред, рискува, но винаги премерено. Така го описват хора, които познават Черепа от прохождането му в бизнеса.

Първата фирма на Божков – СЛВ, е регистрирана още през 1991 г. Тя е абревиатура от неговото име и това на приятелите му Стефан и Людмил. През 1991 г. се ражда и империята „Нове Холдинг” АД. Година по-късно, през 1992- г., се появява и финансова къща „Нове”, лицензирана по същото време от БНБ.

През 1993 г. създава агенцията за спортни залагания „Еврофутбол”. Отварял е казина, купувал е банки, пътно-строителни фирми, застрахователни компании, инвестирал е в имоти и хотели. Той е сред основателите на първите сдружения на едрия бизнес – Конфедерацията на едрите индустриалци /1993 г./ и Български бизнес клуб “Възраждане” /2001 г/. В момента има близо 50 компании по цял свят. Знае се, че

желязното правило на Божков е да държи поне 51 на сто като съдружник

във всеки бизнес, с който се захваща.

Божков преуспява като хазартен и застрахователен бос, строителен предприемач, меценат, колекционер. Направи уникален дубъл във футбола, ставайки собственик на заклетите врагове ЦСКА (преди) и Левски (сега).

Всички знаят, че е най-богатият човек в България. През 2006 г. полското списание “Впрост”, -което прави класации на най-богатите бизнесмени в Източна Европа, оцени богатството му на 1 милиард долара. Според други публикации то е между 1,5 и 3 млрд. лева. Самият Божков никога не е коментирал на каква сума оценява състоянието си.

Двете му частни лотарии пък превърнаха търкането на билетчета в национална епидемия, която зарази целокупното население. В най-бедната държава на ЕС пенсионери се отказват от хляба и млякото, давайки последните си левчета в търсенето на голямата печалба.

В едно от малкото си интервюта, които е давал – пред bTV през 2007 г., обяснява следното за натрупването на богатството си: “Първият милион, аз съм почнал бавно и постепенно. Кой ме познаваше 1989 година, откъде дойдох, 1990, 1991. Почнах с малък бизнес – купувах, продавах, създадох обменни бюра, вече ги няма. Бизнесът е динамичен и се развива. Човек трябва да отива на различни нива”.

А на въпрос дали най-богатите българи са тези, на които са раздавани куфарчета от Държавна сигурност, Божков отговаря: “Може да е имало и такива, но мисля, че вече ги няма. Изкуствените неща не може да оцелеят. Имаше, дадоха се пари, предполагам 1989-1990 година, на определени хора, те ги съсипаха. Няма да давам примери. 1996-1997 г. имаше партийни кръгове, няма ги. При Костов имаше, пак ги няма. Така че трябва човек сам да си извърви пътя и да си го израсте”.

Васил Божков не обича да демонстрира лукс и светски блясък. Неизменно е с пура в ръка, но не и с питие. Не е уличаван от папараци и жълти издания да кръшка с видни хубавици, близките му твърдят, че дори твърде патриархален тип. За съпругата му Мая не се знае почти нищо, а синът му Антон го сроди с бившия столичен кмет Стефан Софиянски, като заведе под венчило дъщерята Ива на видния седесар.

Сред малкото увлечения на Божков са колите. В зората на демокрацията впечатлява с лилаво спортно БМВ. Оттогава е сменил много коли, но винаги си поръчва последния излязъл модел от 7-а серия на лимузината. Преди две години пък

се появи зад волана на уникален модел „Мерцедес Майбах” за 1,5 млн. лева

фабрично брониран в завода на „Даймлер Бенц” в Канада по индивидуална поръчка. Дългата пет метра лимузина е със защита на ниво VR10, което ще рече, че издържа даже на атака с граната. Салонът на поръчковото возило е снабден със система срещу пожар, както и със запас от въздух за 6 часа при химическа атака.

Божков има и собствен авиопарк, като още през 2005 г. се сдобива с Cessna Citation Bravo  за 6,313 млн. долара.

Любимите играчки на Божков обаче са картините и антиките, донесли му славата на най-големия колекционер у нас.

Въпрос без отговор обаче е как се е сдобил с някои от най-ценните си експонати

В сградата на “Нове холдинг” има колекция от над 500 платна на известни български творци.

“Колекция Васил Божков” пък е една от значимите световни колекции на древни ювелирни предмети. Най-ранните от тях, показвани в Националния исторически музей, са бронзови оръжия от II хил. пр. Хр. По решение на правителството част от колекцията беше показана в Брюксел след приемането на страната в ЕС през 2007 г. През 2009 г. пък гостува в Москва.

Божков спокойно приема атаките за произхода на античните предмети, които притежава. “Купувам ги от хора, които купуват от иманяри”, казва той в едно от малкото си интервюта.

В друго интервю пък обяснява: “Огромна част от нещата, най-ценните, съм ги купил от чужбина. От търгове, от частни колекционери. Винаги съм търсил неща, които са изнесени от България и се връщат обратно. Държавата ги е изпуснала един път, аз съм ги върнал обратно. Защо го правя – сам се чудя.”

През 2004 г. Божков създава фондация “Тракия”, чиято цел е “организиране и подпомагане издирването и опазването на културните ценности, част от българското и световното културно-историческо наследство”. Фондацията е финансирала и археологически разкопки.

Васил Божков претендира, че е един от най-големите меценати в спорта. Името му се появи още през 90-те години, когато пробва да влезе в управата на Левски, но без успех заради скандал с тогавашния собственик на клуба Томас Лафчис.

През 1999 г., Божков основа един от най-силните клубове по стрелба – “Нове”. В него влизаха най-елитните ни състезатели, като Мария Гроздева и Таньо Киряков, спечелили и олимпийски титли. От 2002 г. до 2009 г. е и президент на федерацията по стрелба, а за кратко застана начело и на шаха.

Това съвсем не е случайно, защото Божков вероятно сред най-добрите шахматисти любители у нас. Сред любимите му номера е да застава с гръб към дъската и да така да реди ходовете.

Голямата му авантюра обаче е футболът, където феновете смятат, че е отявлен левскар, но пък синът му Антон е цесекар. В крайна сметка Божков се появи първо като месия на “Армията”.

Като собственик на ЦСКА Божков твърди, че е налял в клубната каса над 35 млн. лева

По негово време “армейците” стигат до две титли. Първата от тях – през 2003 г., дойде след 6 години суша. Тогава “армейците” записаха и рекордните 13 поредни победи в “А” група. Успехът бе дублиран през 2005 г. Тогава “червените” стигнаха до победа над Ливърпул на митичния “Анфийлд” с 1:0. Стигна се и до пробив в Лига Европа, след като бе отстранен Байер(Леверкузен) с Димитър Бербатов, който по-късно беше продаден на германците. След разрив с феновете и обидни викове по трибуните,  бизнесменът първо намали бюджета, а през декември 2006 г. се оттегли окончателно от ЦСКА и го продаде на индийския бизнесмен Прамод Митал, който купи и “Кремиковци”. “Който напусне футбола, става по-богат”, обяви Божков в интервю покрай сделката.

Въпреки това през март миналата година най-богатият българин неочаквано се оказа новият собственик на другия гранд Левски, където пое щафетата от собственика на Виваком Спас Русев. Божков сложи начело на клуба най-приближения си човек- вицепрезидентът на “Нове Холдинг” Георги Попов, който придоби 86,6% от акциите.

Тогава мнозина видяха в решението сделка на олигарха с властта

която да не закача хазартния му бизнес в замяна на обгрижването на затъналий в борчове Левски. При това все още не беше избухнал публично раздорът между Божков и неговите съдружници Стефан Найденов – Цеката и синовете му Боян и Цветомир, който доведе до първото сериозно разклащане на хазартната империя на Черепа.

Самият Божков обаче отрече наскоро ангажирането му с Левски да е било сделка.
“Просто мина време и пак ми се дозанимава. Отборът щеше да изчезне, както изчезна ЦСКА, а на определен етап от развитието си човек може да си позволи да прави добри неща.

Аз помолих да ми го дадат клуба, за да го спася. Не бях помолен да го взема, а поисках“, увери Божков, когато стана ясно, че държавата смята да въведе монопол върху лотариите. Тогава хазартният бос си позволи да предупреди тарторите на агитките на Левски, че ако му вземат бизнеса, той не може повече да издържа клуба. И призова феновете да отидат на гости при премиера.

“Трябват 5000-10000 човека, а не 500. Вие знаете какво да правите”, каза Божков. Това се прие като заплаха за улични протести срещу властта, ако внесеният от лидера на НФСБ Валери Симеонов проектозакон бъде гласуван. Това обаче не само се случи днес, но спецпрокуратура, ДАНС и полиция нахлуха в офисите на Божков.

Така сблъсъкът между най-богатия българин и държавата влезе в гореща фаза.  При това обаче двубоят не изглежда нито като покер, нито като шах, а по-скоро като любимия на премиера белот, в който Васил Божков май няма много шанс.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар