КОЙ Е ПЕТЪР ИЛИЕВ – “ПРЕДПОСЛЕДНИЯТ” КАНДИДАТ ЗА ПРЕМИЕР НА ИТН

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Адвокат Петър Илиев може да се похвали с най-скорострелното изкачване по върховете на властта – поне на хартия.

Само за две седмици преподавателят от Юридическия факултет на СУ преживя трансформацията от кандидат за министър на правосъдието до кандидат за министър-председател на “Има такъв народ”.

На 12 юли Петър Илиев беше представен от Слави Трифонов като лауреат на отличието “Адвокат на годината” от 2020 г., доктор по право в СУ “Св. Климент Охридски”, основател и съдружник в кантората “Илиев и партньори”, както и основател на няколко бизнес организации за търговски връзки между България, Канада и Карибските страни.

От 2017 г. Илиев е почетен консул на Барбадос в България – позиция, която е разкрита по време на служебното правителство на Огнян Герджиков по предложение на тогавашния външен министър Ради Найденов. Найденов също беше номиниран от ИТН за този пост (със статут на вицепремиер) в неосъществения кабинет на Николай Василев.

Неофициално името на Петър Илиев влезе за първи път в медийния оборот като потенциален “наследник” на Василев в правителство с мандата на ИТН още в началото на седмицата.

В петък, след като президентът Румен Радев форсира процедурата за съставяне на ново правителство, няколко медии посочиха Илиев като човека, който най-вероятно ще приеме мандата от името на партията на Слави Трифонов. Offnews цитират депутат от БСП, който казва, че няма причина да не подкрепят Илиев.

Той е доктор по конституционноправни науки от 2012 г., като темата на дисертационния му труд е “Законодателният процес в Република България”. Председател на научното жури при защитата му е проф. Георги Близнашки – служебен премиер в кабинета от 2014 г., назначен от Росен Плевнелиев.

В научното жури на Илиев са участвали още проф. Веселин Цанков, покойният декан на юридическия факултет на ЮЗУ проф. Александър Воденичаров, бившият председател на Конституционния съд проф. Евгени Танчев и доц. Бойка Чернева (бивш ректор на Академията на МВР, преподавател в УНСС).

Петър Илиев води три учебни дисциплини като главен асистент в СУ, като “дели кабинет” с Георги Близнашки и Пламен Киров (бишият правен съветник на президента Георги Първанов и конституционен съдия до 2015).

Според информация на “Труд”, Петър Илиев е син на бивш преподавател в Академията на МВР. Медията твърди още, че съпругата на юриста е дъщеря на Пламен Червеняков – бивш парламентарен секретар на МРРБ по време на мандата на Асен Гагаузов (2005-2009), бивш член на ръководството на БСП-Пловдив през 90-те години и настоящ отговорник по организационните въпроси в Националния съвет на БСП.

Официалната биография на Петър Илиев посочва, че той е “първият и единствен адвокат, участвал като защитник и процесуален представител в съдебно заседание на КС по повод мандат на народен представител”.

Това се случва през 2013 г., когато депутатът от БСП Иван Валентинов Иванов беше назначен за зам.-министър на вътрешните работи при Цветлин Йовчев и само 3 часа по-късно беше отстранен заради изтеклата информация за миналото му като бивш управител на клон на групировката СИК в Шумен.

Пред Конституционния съд 48 депутати от БСП настояват Иванов да бъде възстановен на мястото му като народен представител. Защитникът Илиев твърди, че нереализиралият се зам.-вътрешен министър изобщо не знаел за назначението си в МВР, “нямал представа по какъв начин автобиографията му се е озовала в Министерския съвет, не е встъпвал в длъжност, не е подавал оставка и не знае на какво основание и по каква процедура е бил освободен”.

В крайна сметка Конституционният съд отхвърля искането и мандатът му на депутат остава прекратен.

През 2017 г. кантората на Петър Илиев отново работи с “Позитано” 20 – този път по консултация за законопроект за борба с корупцията.

“24 часа” твърди, че той е подготвил юридически референдума на “Шоуто на Слави” през 2016.

Търговският регистър показва още една доста стара, но интересна връзка на Петър Илиев, този път – през медийния бизнес. 

През 2005 г. – две години след като завършва “Право” в СУ – той е вписан като член на съвета на директорите на “Краун Медиа” АД. Директор и съдружник е Румен Артарски, а от 2006 г. компанията е собственик на “ТВ Седем” (бившата “Седем дни” на Георги Агафонов).

През 2006 г. Петър Илиев влиза в управителния съвет на телевизията заедно с бившия журналист и депутат от НДСВ Диляна Грозданова, Стоян Бързаков и Мария Стоянова.

Няколко месеца по-късно Илиев е сменен от Надя Костова (впоследствие – програмен директор на TV7 до фалита й и програмен директор на БНТ от 2017 до края на 2020 г.).

Не е ясно как Илиев е привлечен към ръководството на медията и защо го е напуснал през март 2007. Към онзи момент той вече е бил вписан като действащ адвокат, т.е. по всяка вероятност е представлявал клиент – съсобственик в телевизията.

Диляна Грозданова е съпруга на Любомир Павлов – бившият издател на “24 часа”, който по време на сделката за ТВ7 е в надзорния съвет на Общинска банка.

В своя статия от 2005 г. “Капитал” посочват, че Румен Артарски е доставил техниката за създаването на BTV, като правят непряка връзка между него и Красимир Гергов. На въпрос към Гергов дали той ще бъде един от новите собственици на ТВ 7, бизнесменът отговаря, че няма право по закон, тъй като притежава фирми с рекламна дейност.

В края на 2008 г. (година и половина след излизането на Петър Илиев) в управлението на “ТВ Седем” влиза майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева. Година по-късно медията получи лицензията на BBT за ефирно разпространение в София, по-късно привлече Николай Бареков за свое лице, а това сложи началото на възхода (и падението) на телевизията.

По-рано в петък Филип Станев от “Има такъв народ” обяви, че техният кандидат за премиер ще бъде “човек с качествено образование, с добър морал, с добри намерния, с експертиза, с всичко, което е различно от това, което беше досега премиерът Бойко Борисов”.

“За да бъдеш добър управленец, трябва да имаш качества и професионални, и морални, и добри намерения. Такъв е този човек”, каза той, без да коментира имена.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар