Кой може да смени главния прокурор, според Конституцията? – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Процедурата по отстраняване на главен прокурор е разписана в Конституцията и в Закона за съдебната власт – тя е огледална на процедурата по назначаването му и протича изцяло във Висшия съдебен съвет (ВСС) като формално се завършва от президента, припомня Дневник още през 2020г.

Висшият съдебен съвет се състои от общо 25 членове – 14 от тях формират съдийска колегия, а 11 – прокурорска. В състава на ВСС влизат и “тримата големи” – главният прокурор и председателите на Върховния касационен и на Върховния административен съд.

Отстраняването на главния прокурор може да бъде поискано с предложение от най-малко трима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Доколкото главният прокурор Иван Гешев се ползва с огромна подкрепа в прокурорската колегия, този вариант към момента изглежда невъзможен.

Същото предложение за оставка на главния прокурор може да внесе във ВСС и министърът на правосъдието Данаил Кирилов. При внасяне на искане то трябва да бъде мотивирано, а основанията за отстраняване може да бъдат няколко.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар