Кой притежава социалните мрежи | IT.dir.bg

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Преди 20 години интернет бе разделен сравнително по равно между множество сайтове. Днес глобалната мрежа е много по-централизирана. Онлайн пространството се доминира от няколко големи платформи, чиито потребители понякога обхващат половината от населението на планетата.

Facebook, Twitter и YouTube са основен източник за информация на хората в Западния свят. Почти всеки руснак е с профил във ВКонтакте, а китайският TikTok е на път да превземе света.Всичко това дава огромна власт на собствениците на тези технологични компании. Ето защо е доста любопитно да научим, кои всъщност стои зад най-големите социални мрежи в света.


Facebook

Планът на Марк Зукърбърг е голяма част от потребителите да се пренесат във виртуалната реалност на Meta

Планът на Марк Зукърбърг е голяма част от потребителите да се пренесат във виртуалната реалност на Meta

Снимка: iStock by Getty Images

Социалната мрежа на Марк Зукърбърг продължава да е най-популярната в света. Общият брой на потребителите й надхвърля 3,5 милиарда души. Всеки месец в сайта влизат 2,9 милиарда души от целия свят.

Facebook, заедно с Instagram, Messenger и WhatsApp, е собственост на Meta Platforms.

Структурата на акциите на Meta се различава от тази на други публично търгувани компании, които дават един глас на една акция. Meta, разделя акциите на „Клас А“ и „Клас Б“.

Акциите от „Клас А“ са тези, които инвеститорите могат да купят на фондовия пазар и те идват с един глас на акция. Акциите от „Клас Б“ са предимно собственост на Марк Зукърбърг и малка група вътрешни лица. Всяка една такава акция има по 10 гласа.

Зукърбърг притежава приблизително 13% от акциите на Meta, но запазва контрола си върху платформата. Един от първите инвеститор във Facebook и бивш ментор на Зукърбърг Роджър Макнами описва компанията като „най-централизираната структура за вземане на решения, която някога съм срещал в голяма компания„.

The Vanguard Group (7.46%), Fidelity (5.24%), BlackRock (4.43%) са другите най-крупни собственици на дялове в Meta, но те притежават акции от „Клас А“.

В последните години американското правителство заплашва Meta с разцепване. Според Вашингтон компанията е твърде силна и може би нарушава антимонополните правила в страната. Според някои това кара Зукърбърг да е много по-отзивчив към желанията на Вашингтон.

Пример за това, че най-голямата социална мрежа не винаги е политически неутрална е изтриването на профила на бившия президент на САЩ Доналн Тръмп. Някой от членовете на борда на директорите на Meta също имат ясно заявени политически позиции.

Настоящият президент по глобалните въпроси в Meta Platforms, Ник Клег, е бил заместник министър-председател на Великобритания в периода 2010-2015 година. В това време Клег е лидер на партията на Либерални демократи.

Шерил Сандбърг е главен оперативен директор на Meta и една от най-влиятелните фигури в компанията след Зукърбърг. Сандбърг е известна с подкрепата си за Демократическата партия на президентските избори в САЩ през 2016 и 2020 г.

Twitter

Възможно е Илон Мъск да трансформира Twitter в близкото бъдеще

Възможно е Илон Мъск да трансформира Twitter в близкото бъдеще

Снимка: iStock by Getty Images

Илон Мъск е новият собственик на Twitter. Социалната мрежа има около 320 милиона потребители. На фона на Facebook това е доста малко, но Twitter е най-използваната социална мрежа от политици и знаменитости.

Най-богатият човек на планетата първоначално придоби само 9,2% от акциите на компанията. Тогава той заяви, че социалните мрежи неглижират, а понякога и пречат, на свободата на словото. Решението според Мъск е пълното придобиване на компанията и изваждането й от борсата. Така тя няма да зависи от решенията на акционери, инвестирали парите си и в други компании и преследващи основно своя финансов интерес.

Преди Мъск да придобие социалната мрежа, собствеността й бе поделена между различни корпоративни акционери. Най-големите от тях бяха The Vanguard Group и BlackRock. Дял от над 5% имаше и саудитският принц Алуалид бин Талал.

Надявам се най-яростните ми противници да останат на платформата, ето това е свободата на словото„, заяви Мъск след като обяви покупката на Twitter.

Свободното слово е в основата на демокрацията, а Twitter е дигиталният градски площад, където се дебатират важните въпроси за бъдещето на обществото„, се казва в изявление на Мъск.

Милиардерът обяви, че смята да направи кодът на алгоритъма на платформата отворен, за да има повече прозрачност в Twitter.

YouTube

YouTube се очертава да бъде най-популярният сайт за видео и през това десетилетие

YouTube се очертава да бъде най-популярният сайт за видео и през това десетилетие

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photo

Най-популярният сайт за видео в света ежедневно е гледан от стотици милиони души, като активните му потребители са 2 милиарда.

Само година след създаването си YouTube е купен от Google и днес принадлежи на компанията майка на ИТ гиганта – Alphabet.

Акциите на Alphabet са разделени по класове. Основателите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж притежават съответно 3,0 и 2,9 процента от дяловете в компанията.

Vanguard Group и BlackRock са най-големите институционални инвеститори. Те контролират съответно 7.23% и 4.37% дял в Alphabet. На пръв поглед това е повече от дяловете на оригиналните създатели на Google, но „дяволът е в детайлите“.

Сергей Брин и Лари Пейдж притежават акции „Клас Б“, които им дават много повече гласове и власт над Alphabet.

TikTok

TikTok е най-ползваната социална мрежа от тинейджърите

TikTok е най-ползваната социална мрежа от тинейджърите

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photo

Китайската компания ByteDance е собственик на TikTok. В края на своя мандат президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска китайците да се откажат от американския сегмент на TikTok. Компанията бе заплашена със санкции, ако не се подчини. ByteDance заявиха готовност да изпълнят искането на Тръмп. Въпреки това китайците продължават да са 100-процентови собственици на TikTok.

ByteDance е основана през 2012 г. от предприемача Джан Имин, който днес е един от най-богатите хора в света.

Не е тайна, че китайското правителство се опитва да упражнява контрол над компанията. Това става основно със съдебни дела и изявления на правителствени лица. През 2018 година китайската версия на TikTok е обявена за „несъвместима със социалистическите ценности“. Оттогава ByteDance променя политиката си за наемане на служители и дава предимство на членовете на Китайската комунистическа партия.

През 2021 година Пекин обвинява ByteDance в незаконно събиране на данни, злоупотреба с лична информация и нарушаване на антимонополните правила в Китай.

Компанията се съгласява с исканията на правителството и предприема редица мерки. ByteDance ограничава възможността за употреба на TikTok сред непълнолетни лица.

Китайската платформа обаче се развива динамично и днес е най-тегленото приложение в света. Много от младите потребители на интернет предпочитат TikTok пред Facebook.

Telegram

На практика потребителите на Telegram се увеличават след всяко глобално събитие

На практика потребителите на Telegram се увеличават след всяко глобално събитие

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Докато цензурата превзема все повече социални мрежи, приложението Telegram се превръща в своеобразен бастион на свободата на словото.

Една от причините за това е, че Telegram е напълно частна компания, която не предлага акции на борсата и не зависи от инвеститорите си.

Telegram е собственост на своя създател, руснакът Павел Дуров, който винаги се е изказвал като абсолютен поддръжник на свободата на словото. Преди Telegram Дуров създава най-популярната руска социална мрежа ВКонтакте.

Именно несъгласието да предоставя данни от ВКонтакте на ФСБ го принуждава да напусне родната си страна и да продаде бизнеса си.

Спазеното обещание за свобода на словото и криптирането на съобщенията правят Telegram едно от най-популярните приложения за комуникация. Днес апликацията е свалена от над 600 милиона души, а живеещия в Дубай Павел Дуров няма намерение да се отказва от нея.

ВКонтакте

Потребителите на VK живеят основно на територията на бившия СССР

Потребителите на VK живеят основно на територията на бившия СССР

Снимка: Pixabay

Както стана ясно, най-популярната социална мрежа в Русия е създадена от Павел Дуров. През декември 2013 г. той е притиснат да продаде 12% от акциите си във VK на собственика на Mail.ru – Иван Таврин.

През 2014 г. Mail.ru вече контролира 100% от акциите на VK – компанията майка на ВКонтакте. Собствеността на мрежата обаче претърпява множество промени.

В края на 2021 година милиардерът Алишер Усманов продава 45% дял от холдинга MF Technologies, който стои зад VK. Купувачът е руска застрахователна компания SOGAZ, която от своя страна е създадена от Газпром.

Така на практика мажоритарният собственик на ВКонтакте се оказва Газпром.

След промяната на собствеността е назначен нов главен изпълнителен директор на социалната мрежа – Владимир Кириенко. Той е син на Сергей Кириенко, заместник-ръководител на президентската администрация на Владимир Путин.

Кириенко е част от новия руски елит и е много близък до първия президент на Русия – Борис Елцин. За кратко през 1998 година той е назначен от него като министър-председател на Русия. Година по-късно Елцин дава тази позиция на Владимир Путин.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар