Кой ще върне напразно похарчените стотици милиони за СУПТО в ГЕРБ-аджийски фирми?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Въведените преди две години изисквания към софтуерите за управление на продажбите в търговските обекти (или накратко СУПТО), които използва голяма част от бизнеса, да отпаднат.

Заедно с тях да отпаднат и изискванията към производителите и разпространителите на тези програмни продукти, които вече няма да са длъжни да ги лицензират в НАП. Това са част от промените в Закона за ДДС, които предлага Министерството на финансите.

Ведомството на Кирил Ананиев на практика отменени въведените преди две години куп неясни нови изисквания към фирмите за отчитане към НАП.

Ако това се случи, също така, вероятно много компании ще съдят държавата, защото вече инвестираха милиони левове, за да отговорят на тези изисквания”, пише Капитал. Ние напомняме, че тогава ресорен зам.-министър на финансите беше същият Ананиев, а ресорен шеф в НАП беше сегашната му началничка Галя Димитрова, на която никой не търси сметка за поредица от престъпления: от изтичането на данните на 5,1 млн. българи и спирането на обмен на информация на нашите институции с ЕС и други страни от НАТО и ОИСР, до превръщането на приходната агенция в бухалка с последните илюстрации – Хиполенд, Загрей, Воденицата.

Важно е да се знае също, че похарчените за въпросния софтуеър стотици милиони лева от българския бизнес отидоха в партийната каса на ГЕРб чрез фирмите от приятелския кръг около партията. Както 19 минути е писал многократно, дружествата за касови апарати бяха създадени по времето, когато зам.-шеф на ГУДА (предшественикът на НАП) беше Андрей Иванов – един от бащите – основатели и дългогодишни членове на Изпълнителната комисия – т.е. Политбюро на ГЕРБ, председател на столичния парламент, а допреди 8 месеца – и общински съветник в София. 19 минути лично познава големите клечки в бранша, които са състуденти, приятели и други близки на ценния кадър.

От ФинМин си измиват ръцете пред Капитал. Те посочват, че поради всички тези съображения – а именно неясни правила и хаос за бизнеса – разпоредбите в Закона за ДДС, засягащи изискванията за деклариране и използване на СУПТО, се отменят. От бизнеса обаче твърдят, че няма яснота какво се случва с електронните магазини, тъй като, от една страна СУПТО-изискванията отпадат, но от друга – регулациите за тях остават: 260 страници, над 40 приложения и непостижими за прилагане дори при най-добро желание от страна на бизнеса.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар