Кой ще остане верен на Цветанов и кой ще го предаде?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Сега е моментът да се преброят приятелите на Цветан Цветанов – не сърдечните, не от детството, а тези с влияние, чиято дума би имала неоспорима тежест за предстоящото решение на ГЕРБ.

Очаква се днес следобед да се проведе ключовата, според партийци дори инфарктна, Изпълнителна комисия на ГЕРБ, която да отсъди ще има ли санкции за Цветанов заради скандала „апартаментгейт“.

На първо четене най-верни на втория човек в ГЕРБ, както и деклариращи публично близост, съпричастност и съгласие с неговите политически действия са: Цецка Цачева – ексминистър на правосъдието и ексшеф на парламента, Цвета Караянчева – настоящ председател на парламента, Данаил Кирилов – председател на правната парламентарна комисия и екссъдружник на фира „Артекс“, продала на Цветанов апартамент в сграда „Летера“ на фрапиращо преференциална цена.

Следват: Ирена Соколова – ексдепутат, председател на Жени-ГЕРБ, Александър Манолев – заместник министър на икономиката,  Александър Ненков – два мандата депутат от ГЕРБ, вносител на прочутата поправка по ЗУТ, която спомага на строителната фирма „Артекс“ безпроблемно да вдигне небостъргача „Златен век“ в квартал Лозенец.

Проблемът с приятелството е, че то никога не е константна величина, не е в черно-бели тонове, не е задължително двупосочно и най-вече е от крехка материя.

Един от най-емблематичните британци – лорд Палмерстън е казал преди 300 години – “Англия няма вечни врагове или вечни приятели, а само вечни интереси”- и така тази фраза формира политиката на английската корона, както и тази на „Даунинг стрийт“ 10, още от 17 век, чак до днес. Станала е и лично мото на Чърчил.

Та, като прескочим от Острова към Балканите,  покрай приятелствата, особено партийните, трябва да отбележим и партийно-икономическите близости, които по британския принцип се оказват далеч по-свързващи от емоционо –моралния пълнеж на понятието „верни другари“.

Впрочем, тук е моментът да припомним, че пък други нечии приятели, тези на Бойко Борисов , никак не мислят с добро за Цветанов. Част от тях, „благодарение“ и с активното му съдействие са загубили и близостта и подкрепата на  Главния в партията.

Ето какво казва през април 2013 г. пред „Преса“, ексепутатът от ГЕРБ Емил Димитров:

„Цветан Цветанов остави Бойко Борисов без приятели. По един и същ начин отстраняваше всички, които имат пряк достъп до него.“

Според него Цветанов първо пускал компромати в медиите срещу някой близък до Борисов, след това лично донасял как този близък цапа партията. Така лека-полека, с голямо постоянство, обработвал Борисов, докато остане без приятели. В тази връзка Димитров коментира още: „милиционерът не променя манталитета си.“

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар