КОЙ ЩЕ ПОПИТА БОЙКО БОРИСОВ – КАКВИ НЕУСТОЙКИ ЩЕ ПЛАЩАМЕ НА ГАЗПРОМ ОТ 1 ЯНУАРИ 2020? МАЙ “ХЕМ ЩЕ ЯДЕМ СОЛ, ХЕМ ЩЕ НИ БИЯТ С ТОЯГИ”!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От Шарм Ел-Шейх, където е на Първата среща на високо равнище между държавните и правителствените ръководители на ЕС и Лигата на арабските държави, премиерът Борисов се включи наживо в личната си ФБ-страница, където излъчи брифинга с българските журналисти!

Те единствени, от командированите десетки журналисти от цял свят, проявиха интерес към участието на Борисов във форума. И той им отдели 17 минути. Това впрочем не е необичайно – българските политици обичат от чужбина да бистрят проблеми, отнасящи се до вътрешни интереси и често без всякаква връзка с повода, по който са зад граница. Спазвайки традицията, премиерът отдели близо 10 минути да обяснява на командированите от София телевизионери и вестникари колко е необходимо изграждането на газовия хъб Балкан и как той ще гарантира диверсифицирани доставки (следователно по-евтини) на газ за българската икономика и бита. Обясни и натърти, че за хъб-а има личната благословия на Жан-Клод (Юнкер), както и на Меркел и Макрон. Че съоръжението ще се изгради по всички евпорейски изисквания и стандарти и пречки от ЕК няма да имаме.

5GMedia потърси експертното мнение на Васко Начев – международен консултант по проучване и добив на нефт и газ  в различни държави от Близкия Изток, Египет, Казахстан и Индонезия.  Светкавичната реакция на Начев беше: „Кой ще зададе на премиера Борисов или на министърката на енергетиката Теменужка Петкова най-важния въпрос – ЩЕ ПЛАЩАМЕ ЛИ ОТ 1 ЯНУАРИ 2020 Г. НЕУСТОЙКИ НА ГАЗПРОМ ЗАРАДИ НЕИЗГРАДЕНОТО ТРАСЕ ОТ ТРЪБИ ОТ ПРОВАДИЯ ДО ЗАЙЧАР?

Защо този въпрос е толкова важен и защо едни солидни глаби от Газпром стоят като реална заплаха? Прословутият хъб Балкан трябва да се изгради при Провадия, където ще влиза руския газ, идващ през Турски поток. Тръбите, по които ще  минава синьото гориво трябва да покрият трасе от 480  км до сръбския град Зайчар. Те трябва да са с размер 1200 мм. Целта на този маршрут, като продължение на Турски поток, е да се заобиколи Украйна – досега основен маршрут на руския газ към Европа.

Експертът Васко Начев е категоричен, че „за 10 месеца до пуска на газа от Турски поток през България, трасето от тръби не може да се изгради. Обещанието, че това ще стане е приказка в сферата на мечтите. Такова нещо не може да се направи – за толкова километри, с такива изисквания и за толкова време. Това автоматично обрича България на финансови санкции. Те ще дойдат от Газпром, тъй като не сме спазили условието да изградим тръбопроводи в договорения срок.“

Всъщност, смята Начев, „хем ще ядем сол, хем ще ни бият с тояги“ – глобата ще я плащаме независимо, че Русия пак ще доставя газ на Европа по традиционното трасе през Украйна! Защото, коментира още Начев, международна тайна в енергийния сектор е, че Москва до края на тази година ще сключи договор с Киев, независимо от влошените двустранни отношения и американската политическа намеса там. Защото Газпром ще иска да продължава да захранва с руски газ досегашните си европейски клиенти.

А защо хъбът Балкан няма да е панацея и няма да гарантира диверсифицирани доставки, независимо от обилното говорене за обратното от страна на премиера Борисов?

Както е известно, Европейската комисия финaнcиpa пpoyчвaнe зa ocъщecтвимocт нa идeятa зa Бaлĸaнcĸи гaзoв xъб. Xъбът във Bapнa, нa бpeгa нa Чepнo мope, мoжe дa тъpгyвa c гaз oт “Typcĸия пoтoĸ”, ĸaĸтo и c двa гaзoпpoвoдa, пoдĸpeпяни oт EC зa Aзepбaйджaн и Изpaeл – Южния гaзoв ĸopидop и ЕаѕtМеd. Moжe дa тъpгyвa c тeчeн пpиpoдeн гaз oт Kaтap или CAЩ, ĸoeтo би cъздaлo пo-дивepcифициpaни и cигypни дocтaвĸи зa Eвpoпa.

От Брюксел заявиха, още през 2018 г., че „ЕК мoжe дa пoдĸpeпи eдин cцeнapий, пpи ĸoйтo гaзът oт “Typcĸи пoтoĸ” мoжe дa ce пpoдaвa в гaзoв xъб Бaлĸaн … а нe пpocтo да бъде тpaнcпopтиpaн чpeз тpaнзитни тpъбoпpoвoди дo зaпaднoeвpoпeйcĸитe цeнтpoвe”

И още: “Cлeд ĸaтo cтaнe яcнo ĸaĸ щe бъдe opгaнизиpaн пpeнoca пpeз “Typcĸи пoтoĸ”, Koмиcиятa щe peaгиpa в paмĸитe нa cвoитe пpaвoмoщия”

Което означава, че може да се повтори сценария с неслучилия се Южен поток.

Хъбът Балкан трябва да е газопреразпределителен център, т.е. трябва да има доставки на газ от много места. А в нашия случай ще влиза само руски газ от Турски поток. Дори България да се опита да транзитира синьо гориво през интерконектора от Гърция, от друг неруски източник – не може. Може напусто да го пренесе ограничено от точка до точка,  но не може нищо друго да правим с него. Второ, Mapoш Шeфчoвич, зaм.-пpeдceдaтeл нa ĸoмиcиятa, oтгoвapящ зa eнepгийнaтa пoлитиĸa нa EC, още през декември 2018г. огласи категоричното мнение на Общността: „Нови транзитни газопроводи на Европа не й трябват“ . 

Независимо от уверенията на Борисов, че Европа ни е дала благословията си, Шефкович, като говорител на съюза в този сектор, опровергава: „Aĸo тpъбoпpoвoдът нa Бългapия щe пpoдaвa pycĸи гaз нa EC в нoв тъpгoвcĸи xъб c дpyгa мeждyнapoднa гaз, тoвa “paзвитиe e пpивeтcтвaнo. Но ако пpocтo “тpaнзитиpa” гaз oт “Typcĸи пoтoĸ” в дъpжaви oт EC, ĸaтo Aвcтpия или Итaлия, тoгaвa тoвa нe e тaĸa.Aĸo ce oĸaжe, чe пpoeĸтът e пpocт тpaнзитeн тpъбoпpoвoд, тoй нe мoжe дa бъдe чacт oт пpoeĸтa гaзoв xъб Бaлĸaн и Koмиcиятa нямa дa гo пoдĸpeпи, нeзaвиcимo дaли минaвa пpeз Гъpция дo Итaлия или пpeз Бългapия-Cъpбия-Унгapия-Cлoвaĸия Aвcтpия”.

Така или иначе, според премиера Борисов, изграждането на хъб Балкан и новите тръбопроводи е национален приоритет. Предстои да видим докъде ще ни доведат усилията или изхвърлянията в тази посока. Да не говорим, че предстоят евроизбори и новият политически връх в Брюксел, както личи, ще е съвсем различен от досегашния, и всякакви устни благословии и потупвания по рамото ще отлетят с отиващите си.

Същевременно американският дипломат Франсис Фанън, помощник-секретар в Бюрото за енергийни ресурси на Държавния департамент, коментира: “Ceвepeн пoтoĸ 2 и paзшиpeният тpъбoпpoвoд “Typcĸи пoтoĸ” ce cтpeмят дa зaдълбoчaт зaвиcимocттa нa EC oт Pycия. Toвa нe ca тъpгoвcĸи пpoeĸти, тe ca пoлитичecĸи инcтpyмeнти … и pycĸaтa дъpжaвa изпoлзвa eнepгия зa пpинyдитeлни пoлитичecĸи цeли”.

Медийното братство у нас очаква повече светлина по темата от предстоящото, на 4 март, посещение в София на руския премиер Дмитрий Медведев. Екпертите, обаче,  не чакат нищо конкретно за газовите въпроси от тази визита – твърдят, че тези въпроси все още се договарят  извън България и тук само се спускат решенията. Защото така и не успяхме да се заявим като държава-фактор.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар