Кой ще провери босът на КПКОНПИ, купил за смешните €850/кв.м дом до Цветанов?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов също се оказа с апартамент на преференциални цени. През есента на 2018 г. Първанов си купува жилище от 150 кв. м, заедно с два гаража, с обща площ на гаражите от 50 квадрата за сумата от 240 хиляди лева. Това прави точно по 616 евро на кв.м, съобщава бТВ.

Така той бие рекорда по ниски цени на Цветан Цветанов от 627 евро, но ако на шефа на парламентарната група на ГЕРБ му се включат в квадратурата гаражите и личния ВИП асансьор с неговото отделно фоайе – квадратът излиза около 500 евро.

Първанов се сдобива с имота на 28 септември 2018 г. – три месеца след Цветанов и месец и половина след Цецка Цачева, сочи справка на bTV в Службата по вписванията.

Апартаментът в луксозния блок се намира в кв. Изток на ул. Тинтява, което е на няколко пресечки от сградите, където с недвижими имоти се сдобиха Цветан Цветанов и Цецка Цачева.
Странно е защо на Първанов, който е богат човек, му е било да попада в такава зависимост от Артекс, посредством ниската декларирана цена на покупка, а декларирането на неистинска е сериозно нарушение, преследвано от закона. Особено, когато още при назначаването му през 2017 г. избухна сериозен скандал:
„Мащабен бизнес в сферата на енергетиката притежава новият зам.-министър на … енергетиката Красимир Първанов. Почти всички бизнес начинания на заместника на Теменужка Петкова и на сина му Петър Първанов са свързани с енергетиката, показа проверка на Епицентър.бг. Заради частната дейност, зам.-министърът на Обединени патриоти със спорна репутация е в явен конфликт на интереси.

Красимир Първанов участва като собственик в пет дружества и управлява четири от тях. Една от фирмите е Ел консулт инвест ЕООД и е с предмет на дейност строителство на преносни и разпределителни електрически и далекосъобщителни мрежи. Според финансовия отчет на дружеството, приходите му през 2015 година са 390 000, а загубата – 20 000 лева.

Новият зам.-министър на енергетиката е собственик и на фирмата НИК – ЕНЕРЖИ – 87 ЕООД, която има проект за ВЕЦ на река Мусомишка, попадаща в защитена зона Среден Пирин – Алиботуш – напомянме, че националният парк не е просто наш, защитен е от програмата Световно наследство на ЮНЕСКО.

По-интересни са Пи пауър ЕООД и Пи Ен Пи Солар ООД. До 2015 г. първата фирма се води на сина му Петър Първанов. Дружеството притежава фотоволтаичната централа Гюргич 4 във Видинско.

В Пи Ен Пи Солар ООД Първанов участва заедно със Смарт енерджи груп АД с Тодор Георгиев и ПАТРИОТИЧНО – с турските граждани Хакан Аккоч и Халил Демирдаг, което бая бие на ДПС.

Последният е един от големите играчи на ВЕИ пазара. Смарт енерджи груп също има фотоволтаична централа. Интересното при нея е, че тя е тръгнала с инсталирана мощност от 100 киловата, за да си гарантира по-добра цена, след което мощността й е била увеличена до 1.1 мегават.

Това е и причината данните на Агенцията за устойчиво енергийно развитие да показват, че тя е работила много повече часове от допустимото –  нещо, което според доклада на Валери Симеонов – съпредседател на предложилите именно Първанов за зам.-министър Обединени патриоти, беше един от основните грехове на ВЕИ-тата.

Пи Ен Пи Солар ООД е изтеглила кредит в размер на 4,9 млн. евро от Българо-американската кредитна банка на Цветелина Бориславова, показват данните от Търговския регистър, пред която е заложен бизнесът.

Красимир Първанов е съдружник и със сина на сирийския бизнесмен Аладин Харфан – Халед в Аладин 1784 ООД.

Преди назначаването му на поста в кабинета Борисов 3 и четирите големи бизнес- и работодателски организации в България, иначе бая разединени, излязоха с обща остра декларация, в която призоваха премиера да не връща Първанов в държавното управление.
Те припомниха скандала от 2010 г. , когато той в качеството си на шеф на НЕК при Борисов 1 подписа меморандума за създаване на обща компания с държавната руска компания Росатом за изграждане на АЕЦ Белене. Заради това, след спирането на проекта през 2012 г., Русия осъди България за 600 млн. евро, които бяха изплатени при Борисов 2 с кредит на затъналия до уши в борчове Българския енергиен холдинг. За да покрие тези пари, той се принуди да изтегли още 1,1 млрд.лв. облигационен заем в чужбина. И така общата сметка стигна над 2 млрд.лв.
Първанов пое управлението на НЕК в началото на февруари 2010 г., напускайки мениджърска позиция в електроразпределителното дружество ЧЕЗ.

Проверка на bTV и Антикорупционния фонд показа, че с апартамент в същата сграда няколко дни по-рано се е сдобил и ексшефът на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков, който остана наследство на ГЕРБ още от Тройната коалиция, квота бе на ДПС, гушнато в момента с властта, което публично стана ясно покрай скандала с мюфтийството.

Най-скандалният от всички апартаменти на непазарни цени, купени от управляващите. Неговото жилище е на 200 м от дома на Цветан Цветанов, когото сега трябва да проверява за конфликт на интереси. С какви очи обаче, след като Пламен Георгиев е платил по 850 евро на квадратен метър, когато няма цена дори на зелено в квартала за по-малко от 1300 – 1500 евро, пише Фрогнюз.

Интересно е, че от 2012 г. антикорупционер №1 е взел2 апартамента, 3 паркоместа и гараж за 6 години, като е декларирал обща цена на придобиване 527 095 лв., добавя сайтът.

Единият му дом от 99,41 кв.м е на 100 м от хотел Плиска. Той е взет за 207 318 лв. при пазарна цена от 320 000 лева. Само включеното паркоместо иначе струва 30 000 лв., после купува и второ. А кооперацията не е панелка – нова е, елегантна, със специален дизайн.

Явно там му става тясно, защото купува второ жилище от 156 кв.м – пентхаус или жилище на панорамния последен етаж, пак в квартала – този път на 100 м от Министерството на външните работи. В сензационно ниската цена от 293 374 лв. или нещо като 1000 евро на квадрат. За толкова в момента трудно ще вземете панелка в Овча купел.

Отделно си купува 42,94 кв.м гараж точно за 10 000 евро.

Плащането на 232,88 евро на квадрат за него кара съседите му да се смеят, защото в престижния дипломатически квартал гаражи под 1000 евро на метър трудно се намират, да не кажем – невъзможно.

19min.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар