Колата не пали? Бъдете подготвени

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Често се случва колата ни да не иска да запали. Това неприятно явление е нещо обичайно за водачите на МПС-та, които ежедневно използват автомобила си.

Завъртаме ключа, но двигателят не стартира. Какво да правим сега? Работното ни време наближава, а ние сме насред нищото и не знаем как да подходим, за да разрешим проблема в кратки срокове. Може би трябва да помолим някой да ни помогне, но какво ще ни е необходимо, за да се извършим процедурата? Какви кабели за ток трябва да имаме винаги под ръка?

Защо трябва да имаме кабели за ток

Подобно приспособление за запалване на кола се използва при изтощен акумулатор. То ни е нужно, за да извършим подаване на ток от друг автомобил, като трябва да бъде съобразено с мощността на автомобила. Когато двигателят отказва да стартира, можете да реагирате по 3 начина:

 • Свалете акумулатора и го включете за зареждане;
 • Преместете колата чрез бутане;
 • Използвайте специални щипки за прехвърляне на ток.

Третият вариант е най-удачен, защото той ще отнеме не повече от 20 минути време. След като успеете да запалите мотора, можете да се отправите към крайната дестинация, а междувременно да помислите за последващите си действия, свързани с Вашата кола.

Как да изберем

Изборът на кабели и щипки за стартиране на мотор не е труден. Преди да купите подобно приспособление, е добре да вземете предвид следните неща:

 • Мощност на автомобила;
 • Дизелов или бензинов е двигателят;
 • Качеството на кабелите – желателно е да са с добра изолация, също както и да притежават и гъвкавост;
 • Щипките трябва да осигуряват правилен контакт с акумулаторните клеми.

Авариралият автомобил би могъл да бъде лесно върнат обратно към живота, стига да предприемете правилните действия. Консултирайте се със специалистите в магазин Maxauto24 и купете стартови кабели и щипки за ток на страхотна цена. 

Колко ампера и колко милиметра

Съществуват различни предложения за стартови кабели, с които можем да подадем ток от един акумулатор към друг: 125А, 400А, 600А, 1500А и др. Преди да закупим конкретен вид, трябва да се съобразим с мощностите на колата. Това приспособление може да се открие и в различни дължини – 2.3 м, 3 м, 3.5 м и др.

Как се дава ток на кола

Ако все още не сте се сблъсквали със ситуация, която изисква използването на щипките за прехвърляне на мощности, е добре да сте подробно информирани за това какво е нужно да направите. Най-общо казано, за да съживим изтощения акумулатор, трябва да изпълним следните действия:

 • Закачете щипката на червения кабел към клемата с положителен заряд;
 • Свържете същия кабел към работещия акумулатор;
 • Закачете черната клема към минуса;
 • Свържете другия край към някой метален компонент, вместо да защипвате за отрицателна клема.

В случай, че не притежавате опит в подобни дейности, помолете някой да Ви помогне. Така ще постигнете желаните резултати.

Кое е плюс

Правилното зареждане на изтощен акумулатор е като се спазва правилото плюс-плюс и минус-минус. По този начин няма да объркаме нищо, а стартирането на “падналия” акумулатор ще бъде възможно. 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар