Колега на ГЕРБджипков: Няма нито една научна публикация, обезумя заради заемането на все нови и нови властови позиции

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
„През последните 12 години колегата Герджиков няма нито една научна публикация, обезумя заради заемането на все нови и нови властови позиции.

Напълно възможно е и президент да иска да става. Погледнете рубриката „Новини“ на сайта на Университета, дори само от началото на 2021 г. На всички публични прояви в Ректората или в някоя от държавните институции, ректорът е в компанията или на бившата външна министърка Екатерина Захариева, или на бившия образователен министър Красимир Вълчев, или на бившия заместник-кмет Тодор Чобанов, най-често и в присъствието на Фандъкова.
Когато през лятото на 2020 г. страната се разтресе от протести, ректорът в качеството си и на председател на съвета на ректорите се снима с Мутрата в любовен разговор за увеличението на университетските ни заплати…
Изобщо не е изненадващо. Ректорът Анастас Герджиков подкрепи най-гнусните и зловредни поправки в Закона за развитието на академичния състав, които мутрите наложиха през 2018 година и доведоха до погром в средите на академичните хора – създаването на паразитната структура НАЦИД; преоценяването и преразглеждането със задна дата на десетки хиляди процедури; сегрегирането и дискриминационното разделяне на учените на „валидни“ и „инвалидни“, сиреч на вписани във фамозните регистри и невписани в тях.

Вместо да стане флагман на борбата срещу мутризацията на българската наука, ректорът, който е и председател на Съвета на ректорите, не спря да угажда на мутрите години наред.

Най-големият му символен капитал е преводът на Аристотеловата „Политика“, но най-голямата му подлост е коварното проваляне на професорския конкурс на преводача на „Метафизика“.

А текстът на „Политика“ е много труден, но ясен, докато „Метафизика“ е най-трудният и най-важният философски текст на античността.

Постла пътя си към следващия пост, като удари в гръб най-най-непосредствените си колеги, защото от 15 години се подиграваме на мутрите.

Всеки учен се познава и по отношението си към най-непосредствените му колеги. Когато посегна на онези, които за разлика от него, незадоволимия кариерист, цял живот са гледали само работата си вътре в университета, без да се стремят нито към административни постове в него, нито към министерски кресла, беше ясно, че това е цената, с която плаща за следващия си кариерен скок.

А впрочем, миналата година през юли този човек ми наложи дисциплинарно наказание „забележка“ по препоръка на Етичната комисия. В мотивите за наказанието изрично е отбелязано, че съм писала в постове на блога ми и в статуси тук против мутренското законодателство и мутренското му прилагане в университета.

Разправата с Николай Гочев и с мен е килимчето, което си постла, за да тръгне по пътя към президентството.
Ние все пак сме живи и здрави, но университетската автономия отдавна е мъртва, а научната и изследователската общност у нас през последните 3 години преживя най-голямата репресия, издевателства и унижения над нея заради безумния изменителен закон на ЗРАСРБ, който този човек подкрепи. Какво падение за 133-годишния Софийски университет!“
Доц. д-р Димка Гочева:

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар