Коледа е! Честито Рождество Христово!

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Рождество Христово, Коледа или Божич е един от най-големите църковни празници, на който се чества рождението на Божия син Исус Христос. Божият син е роден преди повече от 2000 години в град Витлеем, провинция Юдея. В мига на рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири били първите хора, които се поклонили на Бога-син.

“И тази година в очакване на Рождественската нощ ние сме заедно, за да засвидетелстваме вярата си за откриването на великата тайна на благочестието – Бог се яви в плът. Сам, Той, Творецът и Промислител на всичко съществуващо влезе като човек в сътворения от него свят и възприе пълнотата на човешката природа, за да я излекува от греха и смъртта и да даде възможност на човека да се завърне във висотата на своето божествено призвание”. Това заяви в речта си патриарх Неофит, който отслужи вечерната служба

“Чисти сърца и чисти помисли са даровете, които ние можем да поднесем пред младенеца”, каза още в словото си главата на Българската православна църква.

“Нека бъдем достойни за този безценен дар на Божията любов и милост, за тази щедра изява на бащината Божия грижа към всички нас – да не бъдем нехайни за богатството на Божията благост, кротост и дълготърпение, но да скъпим даруваните дни от живота ни и Божията благост да ни подбужда и води към нашето искрено покаяние и промяна”, каза още патриарх Неофит.

Негово светейшество се обърна към хората и им пожела Мирът и любовта на раждащия се Богомладенец и общението на Светия дух да бъдат с всички нас. Традицията на Коледа

Коледа българите празнуват три дни. Празникът е продължение на празника Бъдни вечер – последния ден от великите пости.

Рождество Христово започва в полунощ с обичая Коледуване. В него участват само мъже – ергени, годеници и по-млади, на

скоро женени мъже, които се наричат коледари, коладници, коледаре, коледници. От полунощ до сутринта те обикалят домовете, пеят специални коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а стопаните ги даряват с коледарски краваи, пари и различни храни.

По традиция в деня на Рождество Христово се коли прасе. След дългите коледни пости подир черква се вкусва от коледната жертва. Трапезата не се вдига цял ден. Пепелта се пази през всичките дни от Игнажден до Йордановден, а после се събира и служи за лек на различни болести през цялата година.

Когато домакинът стане от трапезата, ходи приведен, за да са така приведени до земята и отрупани с плод клоните на дърветата. На плодните дръвчета се връзва слама, за да раждат.

Коледарите се събират отново на 26 декември, за да разпределят краваите помежду си. Всеки взема крава на своята любима. Ако някоя мома е харесвана от повече ергени, нейният кравай се разиграва на търг.

Вярва се, че на Коледа небето се отваря и всичко в един миг светва. Това обаче могат да видят само праведниците. На Коледа човек може да си пожелае каквото поиска, желанията се сбъдват.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар