Колекторска фирма: Държавата да ограмоти правно гражданите – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Именно ниската правна култура е довело до 1600-те жалби до омбудсмана. Държавате е тази, която трябва да се грижи за образованието и информираността на хората, а не колекторските фирми и доставчиците на услуги, които се опитват да си съберат просрочените вземания от длъжниците. Това заяви по време на конференция “Превенция на проблемните плащания в ютилити сектора” Веселин Видолов от “С.Г. Груп и партньори”.

“Това е политика на държавата – да информира. Когато стане невъзможно да се съберат вземанията, тогава за един кредитор остава да прибегне до колекторска фирма”, категоричен бе той.

По повод критиките на омбудсмана срещу практиките на колекторските фирми и доставчиците, че увеличават неимоверно малките дългове заради разходите за юридически услуги при съдебен спор, Видолов коментира: “Гражданското правосъдие не е безплатно, а е скъпо. По закон българските адвокати вземат минимум 150 лв. хонорар. Българското правосъдие пък е най-скъпото в Европа, само в Люксембург е по-скъпо. Това е направено със закони. И означава ли, че кредиторът няма право да си събере вземане от 20, 50 или 100 лв. Затова нито кредиторът, нито колекторът са виновни, че сумата на дълга е набъбнала над 1000 лв.

“Потребители са не само хората, които не плащат и имат затруднения, а и тези, които са изрядни. Изключително е демотивиращо да виждаш, че някой не си плаща и в крайна сметка започват и други да му подражават”, посочи представителят на фирмата за събиране на дългове.

Видолов е недоволен от позицията на омбудсмана, който изцяло защитава неизрядните клиенти, а също и за закриването на бързите арбитражни съдилища. “Решаването на спора в арбитражните съдилища имаше смисъл, за да се избегне бавното правосъдие”, заяви той. И обвини държавата, че не осигурява на доставчиците на услуги актуална адресна регистрация и че няма механизъм за поддържане на актуален адрес на гражданите.

Справката Национална база данни на населението е неточна, отсече той. “Призовкарите ходят с месеци да връчват книжа на несъществуващ адрес. Така се стига до осъждане без потребителят да разбере, защото не са обезпечени правилните адреси на гражданите.

“Проблуемът е друг – в администрацията, в липсата на гаранции в закона да се обезпечи правосъдието”, категоричен бе Видолов. И допълни: “Проблемът е на съвсем друго място – нито в дружествата-доставчици, нито в колекторските фирми, а в държавата, която не обезпечава лесното откриване на виновника.

“В сектора с телекомуникациите съществува безнаказаност на клиентите. Всяко дружество е в правото си максимално да събере задълженията си”, заояви пък представителят на колекторските фирми Драгомир Милков от “Про колект”.

Той изрази възмущението си заради публикувани от няколко месеца насам съвети и статии в интернет какво да направим, ако се появи колекторска фирма. “Да се пише до всички държавни институции – КЗП и омбудсман, за да им се опростят веднага задълженията. Това не е коректно”, смята Милков..

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар