Колко са учителите изявили желание да се ваксинират? – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

По предварителни данни около 30% от педагозите в детски градини и училища ще се имунизират. А очакванията са тази втора фаза да започне в края на януари.

Над 50 на сто от учителите и непедагогическия персонал на 107-о училище в София са си записали в списъка за имунизация.

“Около 30-35% от колегите изкараха COVID-19 и те на този етап не са подадени за ваксинация. Между 15-18% няма да се ваксинират. Лично аз съм се записал първи в списъка за ваксинация”, сподели директорът на 107 ОУ “Хан Крум” Данко Калапиш.

Мария Топалова, преподавател по музика, е сред учителите, които вече са заявили желанието си да се имунизират: “Ние по някакъв начин се пазим непрекъснато от децата. А аз искам да имам близост с тях и от тази гледна точка смятам, че това ще внесе изключително успокоение. Искам да се ваксинирам, за да спра да се страхувам и да работя спокойно”.

На обратното мнение е Вяра Мукова, която преподава физкултура на ученици от първи до седми клас: ”Аз съм против ваксинирането и не съм в списъците. Мисля, че не сме достатъчно информирани за ваксините. Не се знае колко са качествени”.

Без отговор засега остава големият въпрос в сектор “Образование”: кога учениците от 5-и до 12-и клас ще се върнат в училище. “Мисля, че е хубаво първо да се ваксинираме и след това да пуснат големите ученици”, категорична е Мария Топалова.

Експерти в образованието обаче смятат, че тази идея е неприложима.

“Най-малкото, защото чисто технологично, няма как да очакваме това да се случи до 2-3-4 седмици. Може би повече време ще трябва”, посочва Юлиян Петров, синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”.

Списъците с учители, които искат да се ваксинират, вече са изпратени до здравните власти. Те обаче не са окончателни и ще може да се допълват.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар