Колко ще плащаме за чадъри и шезлонги по черноморските плажове

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След старта на отпускарския сезон, курортите по българското Черноморие вече посрещат първите туристи за лятото, а много хора и ще искат да се възползват от почивка, предвид пандемичната обстановка от миналата година и рестрикциите за пътуване, които бяха наложени.

За бранша летният сезон изглежда малко по-оптимистично, зapaди Covid-19 обаче и този сезон чадърите и шезлонгите тpябвa дa ca нa бeзoпacнo paзcтoяниe, както и да бъдат спазени всички противоепидемични мерки, съобщи БНТ.

Цената на сянката се определя от ĸoнцecиoнepа, ĸaтo щe мy ce нaмaлявa ĸoнцecиoннaтa тaĸca в cъoтвeтcтвиe c нея.

Иначе, проверките по плажовете вече започнаха. В периода 01.06 – 02.07.2021г. експерти от Министерството на туризма са инспектирали 125 охраняеми морски плажове и 6 неохраняеми.

За посетителите на плажовете Божурец 2 и южния плаж Смокините чадърът ще струва 15 лв., а шезлонгът 10. Там цените са и най-високи. С цени по 10лв. за чадър и шезлонг са плажовете Иканталъка 2, Централния и Западния плаж в Св. Влас, Златна рибка и Лозен.

От общо 87 действащи концесионни договора, на 7 морски плажа, възложени на концесия, чадърите и шезлонгите ще са безплатни за летния сезон тази година. Това са плажовете: “Ривиера”, “Буните 2”, “Обзор Мотела”, “Бургас-Север”, “Бургас-Централен”, “Приморско-Централен” и “Къмпинг Нестинарка”.

На 50 морски плажа, възложени на концесия, единичната цена на чадър и шезлонг ще е в диапазона от 1 до 5 лева с ДДС. Концесионерите на 48 морски плажа са намалили цените за чадър и шезлонг с над 50%.

4 са отдаваните под наем плажове, които предлагат безплатно чадъри и шезлонги този сезон, а именно: Шкорпиловци-юг, Ахелой, Атанасовска коса част 1, както и централния плаж в Царево.

На 23 плажа, отдавани под наем, единичната цена на чадър и шезлонг ще е в диапазона от 1 до 5 лева с ДДС.

Проверките показват още, че на 22 плажа, наемателите са заявили намаляване цената на чадър и шезлонг с над 50%, а причината е облекчаване на българските и чуждестранните туристи.

На морските плажове “Рибарски”, “Батовски”, “Созопол – запад част 2” и “Минерален басейн – юг” не се предоставят изобщо чадъри и шезлонги.

Към настоящия момент са изготвени 19 споразумения с наематели и 48 споразумения с концесионери или общо 67 споразумения.

От общо 132 морски плажа, безплатните са общо са 11, с цени от 1 до 5 лв. с ДДС са 73, без намаление са 55.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар