Колумбийският президент осъди Израел и нарече бомбандировките над Газа „геноцид“

Колумбийският президент осъди Израел и нарече бомбандировките над Газа „геноцид“

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Президентът на Колумбия Густаво Петро осъди бомбардировките на Израел в Газа, като нарече войната в обсадения палестински анклав, в която досега са загинали над 9000 души, „геноцид“.Коментарът на Петро беше публикуван в сряда в социалната мрежа X, придружен от снимка на жертвите на израелската въздушна атака срещу бежанския лагер Джабалия в Газа, при която загинаха най-малко 195 души. Според официални представители на Ивицата Газа най-малко 120 души също са изчезнали след атаката.


„Това се нарича геноцид, те го правят, за да отстранят палестинския народ от Газа и да я превземат“, пише Густаво Педро.

„Държавният глава, който извършва този геноцид, е престъпник срещу човечеството“, пише още Петро. „Техните съюзници не могат да говорят за демокрация.“

Коментарите на Петро бяха публикувани ден след като Колумбия, заедно с Чили, която има най-голямото палестинско население в Латинска Америка, отзоваха посланиците си в Израел в знак на осъждане на израелските бомбардировки срещу палестински цивилни граждани в Газа, както КритичноБГ съобщи.

Президентът на Чили Габриел Борич посочи като причина за този ход „неприемливите нарушения на международното хуманитарно право“ от страна на Израел.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар