Кольо Колев: Геополитически натиск крепи кабинета - тук се пресичат интересите на Русия, САЩ и Турция

Кольо Колев: Геополитически натиск крепи кабинета – тук се пресичат интересите на Русия, САЩ и Турция

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Не мисля, че това правителство се крепи на вътрешни фактори и на отношенията между партиите в него, а по-скоро на геополитически натиск. Светът се тресе, има сили, които искат да прокарат разграничителните линии от едната или другата страна. България се намира на сериозен разлом между изтока и запада, тук се пресичат интересите на Русия, САЩ, Турция – това прави страната ни доста специфично място, обект на интереси. Тези интереси са спойката, върху която успява да се скрепи това правителство”. Това заяви социологът Кольо Колев в предаването “Денят на живо” по NOVA NEWS.

Той е песимист за умението на българските политици да отстояват националните ни интереси. “За съжаление, българският елит е по-склонен да слушка и да папка, вместо да взима сериозни политически решения. Страхувам се, че българският елит не е на това ниво, послушковците са прекалено много”, каза Кольо Колев.

В отговор на въпрос за евентуални предсрочни избори социологът допуска, че е възможно правителството да падне и да има избори “2 в 1” – предсрочни парламентарни и евровот. “Това може да стане при голям корупционен скандал. Изначално тази сглобка е противоестествена, първият отстъпва властта на втория без да участва – такова нещо не сме виждали”, каза социологът.

Въпреки това смята, че партиите нямат интерес от големи скандали и демонстрацията на дистанцираност между партиите в управляващата коалиция е обяснима. “Съвсем случайно сме в този креват, ако мислиш, че има нещо общо…”, илюстрира тезата си социологът.

“Нито една политическа формация не би се осмелила да предизвика криза, защото се страхуват от обществото, където недоволството е много силно и те рискуват да бъдат пометени”, смята Кольо Колев.

Той коментира, че всички партии започват сезона с много нисък политически ресурс. “Това показва изследването не само на “Медиана”, но и на други социологически агенции. Нито една от парламентарно представените формации не се намира в политическо здраве”, каза Колев. “Самата “сглобка” не удовлетворява голяма част от избирателите”, обясни социологът и допълни, че само за Делян Пеевски нещата изглеждат позитивни, защото той успя майсторски “да се вклини” във властта. “51% казват, че тази сглобка е вредна за страната, а 18% казват, че тя е полезна. Без съмнение е добре, че има бюджет”, обясни социологът.

Относно приема на България в Шенген, но само по въздух и вода, той смята, че в обществото остава усещане за нещо неизговорено. “Политиците тук говорят едно, от австрийското външно министерство идва друга информация за конкретни условия”, обясни Колев.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар