Кольо Колев каза бил ли е прав в заплахата си Петков към Борисов, че ако не спечели Терзиев пада правителството

Кольо Колев каза бил ли е прав в заплахата си Петков към Борисов, че ако не спечели Терзиев пада правителството

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Кампанията от местните избори приключи и започна друга, която ще продължи до ротацията. Това е кампанията между основните партньори в коалицията за това, кой ще надделява в оставащите няколко месеца. Има няколко политически казуса, които предстоят – дерогацията, бюджета и конституционните реформи. Това вътрешно надцакване е изключително важно, защото през втората половина на февруари ще се седне на масата на преговори между партньорите и ще се обсъжда новият кабинет. Тези оставащи месеци са подготвителна кампания, кой ще излезе с по-добра преговорна позиция за съставянето на новия кабинет.“ Това заяви в bTV политологът Димитър Ганев.

Коалиционните партньори се обръщат един към друг с ясната заплаха, „Ако не слушате ще ви набием“. Другите им отговарят -„Да, да, ама не можете да ни набиете, щото ние имаме подкрепа от тези и тези.“ В момента сме свидетели на клатене на лодката за завоюване на властови позиции. Това обясни социологът Кольо Колев.ГЕРБ и ДПС не са доволни от участието в сглобката, защото са изолирани от участие във властта. Някак не е естествено първата политическа сила в лицето на ГЕРБ да не участва във властта да я джиросва на втората пък третата да седи и от време на време да казва – ама ние сме за евроатлантизъм„, добави Колев.


Според Димитър Ганев, лодката наистина се клати, но няма да се обърне и то не защото са постигнати някакви особени успехи или обществената подкрепа е кой знае колко сериозна за този кабинет, а защото политическият интерес на нито една от формациите от мнозинството в НС не сочи предсрочни парламентарни избори или отделна конфигурация.

Резултатите от местните избори показаха, че парламентарната алтернатива не завоюва, кой знае какви позиции. И, какъв е интересът на Продължаваме промяната да предизвикват нови предсрочни избори, при положение, че тя няма друга алтернатива за толкова голямо присъствие в изпълнителната власт? ГЕРБ могат ли да имат друг партньор от тези, с които са в момента? Изглежда, че не“, поясни Димитър Ганев.

Това, което ще наблюдаваме през следващите месеци, че и в по-дълъг период от време ще са опити за вътрешна борба в коалиционните отношения, но без тя да застрашава Народното събрание. В това същото Народно събрание, може да има няколко мнозинства„, обоснова се Димитър Ганев.

Без съмнение, Кирил Петков е бил прав, като е казал на Бойко Борисов в нощта на изборите, че ако не спечели Васил Терзиев в София ще падне правителството. Ако Терзиев не беше спечелил щеше да се види колосалният погром, който ПП-ДБ получиха и в страната и в София„, категоричен бе социологът Кольо Колев. По думите му Бойко Борисов е бил подложен на крупно насилие и в нощта още на парламентарните избори. „Никъде по света го няма това – първата партия печели изборите и джиросва цялата власт на втората. Това е продукт на международен натиск„, добави той.

На въпрос, ако България не влезе в Шенген и Еврозоната, какво ще се случи с правителството, Димитър Ганев отговори: „Удар в сърцето. Основанието за съществуването на това правителство беше евроатлантическата ориентация на страната и два основни приоритета – влизането ни в Шенген и в Еврозоната. Надявам се скоро да спрат военните действия в Украйна, но в тази ситуация при липса на на развитие по двата казуса ще се зададе резонният въпрос: Защо? Какви бяха успехите в това управление„.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар