Кольо Колев: Мачът не е свирен, в дните до изборите ще се реши разпределението на силите в НС

Кольо Колев: Мачът не е свирен, в дните до изборите ще се реши разпределението на силите в НС

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Непрекъснато се правят опити да се внуши, че мачът е свирен и не е важно да се гласува, а не е така.

Това каза пред БНР социологът от “Медиана” Кольо Колев, който коментира резултатите от последното проучване на общественото мнение, което агенцията публикува на 19-и май.

Той подчерта, че около 600 хил. души не са решили за кого да гласуват, а са заявили, че ще гласуват:

“Това са много хора. Мачът въобще не е свирен и в останалите до изборите дни ще се реши какво ще бъде разположението на силите в 50-ото Народно събрание … Три политически формации са близо до 4%-овата бариера и в следващите дни до вота на 9-и юни зависи от тях дали ще прескочат прага за влизане в парламента. Шансове имат, защото има търсене на политическа алтернатива”.

51% от анкетираните отговарят, че това как се управлява държавата не зависи от избора на гласоподавателите, изтъкна Кольо Колев и коментира:

“Това означава, че е подронена основата на демокрацията, че управлението е в ръцете на хората, че те излъчват кой да управлява”.

Много ниска избирателна активност – около 35%, т.е. между 2,5 и 2,7 млн. избиратели – това прогнозира социологът, позовавайки се на данните от проучването.

* Изследването е проведено в периода – 12-18 май 2024 г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция “Медиана” и е реализирано със собствени средства.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар