Комисии в Европарламента изслушват Мария Габриел за еврокомисар – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Комисии в Европарламента изслушват Мария Габриел за еврокомисар

Мария габриел

Днес българската кандидатка за еврокомисар Мария Габриел ще бъде изслушана в Европейския парламент. Това ще стане между 16.00 и 19.00 ч. българско време.

Дългогодишният български евродепутат от ГЕРБ и ЕНП бе номинирана от председателя на Европейската комисия за комисар с ресор “Цифрова икономика и цифрово общество”.

Мария Габриел ще яви пред няколко парламентарни комисии, които ще оценят способността й да заема тази позиция, предаде нюз.бг. Евродепутатите ще гласуват в пленарната зала през юли дали тя да бъде утвърдена на поста.

Изслушването ще бъде водено от комисиите по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и култура и образование (CULT). Още две комисии са асоциирани към дискусията – по вътрешен пазар и по правни въпроси и граждански свободи.

В сряда, 21 юни, координаторите на комисиите ITRE и CULT ще обсъдят резултата от изслушването, за да могат техните председатели – съответно Йежи Бузек и Петра Камереверт, да информират председателя на ЕП за тяхното решение.

До номинирането на Габриел за еврокомисар се стигна след оттеглянето на Кристалина Георгиева, която заемаше третия по ранг пост в ЕК като комисар по бюджета и човешките ресурси и заместник на председателя Жан-Клод Юнкер.

В края на октомври 2016 г. тя обяви, че напуска поста си в Брюксел, за да стане изпълнителен директор на Световната банка от януари 2017 г. От близо половин година България е единствената страна-членка без представител в Европейската комисия, отговарящ за конкретен ресор.

За забавянето допринесе и политическата криза у нас след оставката на второто правителство на Бойко Борисов. Така се стигна до предсрочни парламентарни избори, на които ГЕРБ отново спечели, макар и без мнозинство, сформира коалиционно правителство с Обединени патриоти, което номинира Габриел за еврокомисар.

Това стана преди месец заради отказ на опозицията в предишния парламент да не се определя кандидат за еврокомисар преди предсрочните парламентарни избори.

Мария Габриел е депутат в ЕП от 2009 г., преди това е била преподавател в Академията за политически науки в Бордо.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар