Комисията по ревизия стартира с девет приоритета – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Комисията по ревизията започва работата си с девет приоритета за четири години назад, докато се изпълни десетгодишния период, гласуван в пленарна зала. Ще бъде проверено и най-малкото държавно дружество в най-малкото населено място. Това заяви председателят на Комисията по ревизията в парламента Мая Манолова след първото заседание на комисията. 

Депутатите приеха стартов списък с първите девет приоритета с пълно мнозинство: 

– Разходваните финансови средства от Министерския съвет с постановления и решения за четири години;

– Сектор пътно строителство: Автомагистрали и пътища, в т.ч. и “Автомагистрали” ЕАД, АПИ и свързаните с тях;

– Проект “Турски поток” и “Булгартрансгаз” ЕАД;

– Българска банка за развитие;

– Национална програма за енергийна ефективност;

– Финансирането на мерките за справяне с пандемията от Ковид-19;

– “Български ВиК-холдинг” ЕАД, “Държавна консолидационна компания” ЕАД, “Монтажи” ЕАД, “Монтажи – София” ЕООД, ДП “Управление и стопанисване на язовирите”;

– Сделките на Софийската стокова борса с предприятията с повече от 50 на 100 държавно участие;

– Шестте държавни горски дружества.

“Очакванията към работата на комисията са огромни. Хората очакват истината за харчовете на публични пари, както и истински проверки за злоупотреби и нарушение. Обхватът на комисията покрива около 40 сектори с висок корупционен риск – органи, ведомства, дружества, програми и “черни каси”, в които се наливаше огромен финансов ресурс“, заяви Манолова в началото на заседанието.

Манолова обясни, че стартовият списък е изготвен на базата на най-големите направени разходи за последните четири години и по най-чувствителните за обществеността сектори с оглед на корупционния риск. Тя посочи, че повечето точки в този списък са направени по поредица журналистически разследвания, съобщиха от пресцентъра на гражданската фомрация “Изправи се.БГ”. 

По думите ѝ в Комисията по ревизията вече са постъпили десетки сигнали за нарушения. “Само на влизане в комисията ни съобщиха за 60 сигнала, които различни организации ще ни предоставят. Залети сме със сигнали от неправителствени организации и разследващи журналисти. Комисията ще работи с документи, по сигнали, както и ще се самосезира при публични данни за злоупотреби”, категорична бе Манолова.

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар