Комисията “Хаджигенов” ще препоръча промени в законите за силовите структури

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Парламентарната комисия, която проучва полицейското насилие и подслушването по време на протестите миналото лято, ще излезе с препоръка за промени в законите за силовите структури. На заседанието днес служителите на НСО не са дали информация за побоя зад колоните на Министерския съвет, съобщи БНР.

В закритата част от изслушването служителите на НСО са се държали “безобразно”, каза председателят на комисията Николай Хаджигенов

“Служител от видеонаблюдението каза, че е бил преместен от поста си, във видеонаблюдение, не помни нищо, не е видял, и не е чул нищо. Дежурният офицер дойде и каза, че да, преместил го е, не помни къде, и не е гледал нищо”.

Затова една от бъдещите промени можела да бъде закона за НСО. Промените ще засягат намесата на служителите при явни признаци за извършване на престъпление. Друга препоръка за промени ще е в закона за МВР и ще засяга разследванията на полицейското насилие

“В момента не се разследват изобщо. Има решения на Страсбург, които казват, че у нас не се разследва полицейско насилие”, каза Хаджигенов.

Други промени вероятно ще засегнат работата на Бюрото за специалните разузнавателни средства, за да не се разследват нарушенията при използването им само формално. Това според Хаджигенов е важно. Практиката на Комисията е показала, че единственият орган, който може да получи информация по преписките при отказ на прокуратурата и спецпрокуратурата за подслушването, е Бюрото за СРС. Хаджигенов допусна, че докладът на комисията за полицейското насилие вероятно ще е в парламента следващата седмица. Той ще е в две части – явна и секретна. По-голямата част ще е секретна заради прокуратурата, каза Николай Хаджигенов.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар