Комисията LIBE: Парите на данъкоплатците в България се използват за обогатяване на кръгове до управляващата партия

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Парите на данъкоплатците в България се използват за обогатяване на кръгове, свързани с управляващата партия. ЕК да продължи да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка.

ЕК да използва също така всички други налични инструменти, включително процедури за нарушаване на европейските ценности, мярката за върховенство на закона и инструментите на бюджета, когато те бъдат налични.

 

Това са само част от исканията и констатациите, които се съдържа в проект на предложение за резолюция на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента /LIBE/. Той ще бъде гласуван на 1 октомври.

 

Необходимо е също така българското правителство в сътрудничество с Еврокомисията да грантира по-строг контрол върху начина, по който се изразходват пари от фондовете на ЕС, са казва още в проекта.

 

В предложението евродепутатите настояват да се обърне сериозно внимание на обвиненията в корупция по високите етажи- Става дума за изтеклите в публичното пространство записи от лятото, „Апараментгейт“, скандалите с къщите за гости, случая с либийския танкер „Бадр“, случая с имота в курорта Росенец или сскандала с предполагаемите незаконни парични прехвърляния на пари от Българската банка за развитие (ББР).

 

В проекта се изразява солидарност с българския народ в неговите легитимни искания и стремежи към правосъдие, прозрачност, отчетност и демокрация. ЕП твърдо смята, че мирните демонстрации са основно право във всяка демократична страна и подкрепя правото на мирен протест, като осъжда всякаква форма на насилие срещу това право. Ужасянащо е използването на сила срещу жеви и деца, особено деца със заболявания.

 

Тревога предизвикват незаконните и прекалените проверки срещу частни бизнеси, изразили открито подкрепа за протестите.

 

Документът можете да видите ТУК!

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар