Комитова: Акцията в ”Автомагистрали” е заради раздадени 1,5 млрд. лв. за ”Хемус”

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
„Акцията не е изненадваща, от няколко месеца в „Автомагистрали“ се извършват проверки. Тя е свързана с разследването на милиард и половина лева, раздадени от предишния изпълнителен директор Стоян Беличев“, уточни министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова пред Bulgaria ON AIR.

Припомняме Ви, че вчера МВР и НАП влязоха на проверка в „Автомагистрали“ ЕАД

 

Тя подчерта, че парите са раздадени без обществени поръчки, десетина фирми са взели  по десетина милиона.

 

„През 2020 г. е имало разрешение за 50 км от АМ „Хемус“, някои от отсечките още са в процес на придобиване. Възниква въпросът защо през 2020 г. се раздават тези милиарди, като ще започне да се строи след няколко години. Беличев е сключил договор за бъдещо озеленяване на магистралата за 10 млн. лв. Фирмата за храсти се намира в Бургас, получава парите авансово за нещо, което евентуално ще извърши след 5-6 години“, припомни министър Комитова.

 

Участъци 1,2,3 от „Хемус“ след Ябланица ще бъдат завършени през 2024 г. 4,5 и 6 служебното правителство ги  заварило с подробен устройствен план, започнати са процедури по отчуждаване на терените.  А 7,8 и 9 все още нямат сигурно трасе, защото пробното се оказало неподходящо.

 

ТОЛ системата

 

„Идеята беше да се обхване с тол такси транспорта и около милиард годишно да влизат в бюджета. За миналата година са събрани 380 млн. лв. По документи 75% от тях са от винетки, а 1/4 идват от тежкотоварни камиони и автобуси, пропорцията трябва да е обратна, защото тежкотоварните камиони нарушават инфраструктурата“, заяви министър Комитова.

 

Системата обхващала 3 000 км, от 20 000 км пътна мрежа в страната, била е планирана за 16 000 км.

 

„От 200-300 камери работят 70. Като не работят камерите, не обхващаме преминаващия трафик. Друг проблем са тарифите – един автобус например, който изминава 360 км, плаща по 1 ст. на км, т.е. 3,60 лв. Ние си поставяме амбициозни цели, обмисляме по плавен начин да се разшири обхвата на пътищата, леко да се повишат таксите“, подчерта регионалният министър.

 

И уточни, че не е обсъждано поскъпването на винетките.

 

Във връзка с протеста на строителни фирми тя уточни, че те не представляват целия бранш.

 

„Строителните фирми са над 20 000, на протестите идват само няколко. Пир разговорите си с тях установихме, че няма неплатени осигуровки и заплати. Когато аз поисках да се срещна със собствениците на фирмите, те ми изпратиха работници и камиони на жълтите павета. А имаме сложни делови отношения за уреждаме. Основният спор е следният – 20-30 фирми са научени да получават 1,5 млрд. лв. от държавата всяка година. Те са абонирани за тези пари, просто ги получават. Те си ги получавали с министерско постановление на 25 декември – т.е. това са пари от излишъка. НО дали ще има излишък и тази година? Имаме Ковид криза, поскъпване на тока, имаме много по-остри нужди в обществото“, допълни арх. Комитова.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар