Комитова и Рашков с нови разкрития: Маскирали основни ремонти на пътища като текущи

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова съобщи на брифинг, че проверка на министерството е установила, че под прикритието на текущ ремонт и поддръжка се прави основен ремонт на пътищата, при положение, че в договорите е записано – превантивни и текущи ремонти. Причината е, че основният ремонт е два пъти по-евтин, изисква по-дълги гаранции – десет години, докато при текущия те са по-малки. Установихме строителни дейности, които се правят по-скъпо, с по-малък контрол и без гаранции, каза министърът.

Заместник-министър Иван Шишков съобщи, че е направена проверка на три от републиканските пътища. Единият е отсечката Ихтиман – Белово, за която през 2013 – 2014 г. е имало изготвен проект за основен ремонт, но той е направен като текущ ремонт, при който има минимална гаранция. Вторият път е Самоков – Ихтиман, който също има проект за основен ремонт, а е направен текущ и третият път с подобен ремонт е Камчия – Югово – Лъки.

Министерството е направило и анализ на ремонта на магистрала „Тракия“, като за този обект през 2018 г. е предвидено да се направи основен, а не текущ ремонт и предвидената за целта сума е 95 млн. лева. През 2021 г. сумата, която се иска за изплащането на свършената дейност вече е 207 млн. лева. Практически имаме обърнато понятие основен ремонт и се извършва като текущ ремонт, каза Шишков.

76 обекта, които са били в Доклада на Агенция „Пътна инфраструктура“ от края на 2018 г. са били описани като пътища в лошо състояние и за тях е трябвало да се прави основен ремонт за 370 млн. лева, но са били включени в програмата за текущ ремонт. По нея същите тези пътища струват 956 млн. лева.

ДНСК е направила проверка на всички пътища, които се ремонтират под рубриката „текущ“ ремонт. Проблемите са общи и се доказва, че текущият ремонт е по-скъп от основния поради спецификата на тази дейност и при остойностяването на текущия ремонт цените са минимум два пъти са по-високи, а гаранцията е до пет години. Министър Комитова уточни, че гаранцията на ремонта на магистрала „Тракия“ за асфалта е три години по договор, защото става дума за текущ ремонт.

Държавата всяка година отделя 300 – 400 млн. лева за поддръжката на републиканските пътища в бюджета на АПИ.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, който също присъства на брифинга, съобщи, че ще има проверка, с която да се изясни защо се преминавало от основен ремонт към текущ и да се потърси съответната отговорност. Строителството е превърнато в източник на престъпни доходи, заяви министър Рашков.

Той информира, че предишните министри на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и Николай Нанков са призовани да се явят в полицията по проверката на магистрала „Хемус“.


Снимка: БТА

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар