Комитова: Няма да спираме строежа на АМ „Хемус”, но е грешно проектирана и планирана

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От Министерството на регионалното развитие изнесоха подробности за строителството на автомагистрала “Хемус”, изпълнител на което е дружеството “Автомагистрали” ЕАД. В брифинга участват министър Виолета Комитова и заместниците ѝ, както и директорът на ДНСК арх. Влади Калинов, съобщи БНТ.

В нашето министерство извършваме два вида строителство – АМ “Хемус” ще наречем за по-лесно ново строителство, имаме и строителство, в което се извършват ремонти на пътища. Много често двете теми се смесват, обясни министър Комитова.

Цялото изпълнение на АМ “Хемус” е възложено на “Автомагистрали”, като дружеството е получило 1,38 млн. лв аванс за строителство. От тях 675 млн. са раздадени на фирми за доставка на материали и техника, каза министърът.

 

Заради грешно проектиранe завършването на магистрала “Хемус” през 2024 г., както обещаваше бившият премиер Бойко Борисов, е химера, каза днес на брифинг зам-министърът на регионалното развитие и благоустройството Тодор Анастасов. Той допълни, че няма как да се прогнозира кога ще е готов аутобанът, при положение че от 9 участъка по три се работи, за още толкова има изготвени Подробни устройствени планове (ПУП), а за 3 още нищо не е подготвено като документи.

Министърът на регионалното развитие Виолета Комитова уточни, че над 5 години отнема само изработването на ПУП, а след това има още няколко времеемки процедури – промяна на статута на земята, отчуждителни процедури, изготвяне на инвестиционен проект и получаване на разрешение за строеж.

Забелязваме едно авансово раздаване на пари без изобщо да се изпълнява нещо, допълни Комитова.

Мен ме интересува едно единствено нещо – магистралата трябва да бъде построена, защото незавършеното строителство е най-скъпо, подчерта Комитова.
Досега аз не съм издала нито едно разпореждане за спиране, категоричен е регионалният министър.

Практически, имаме два пъти гарантиране на едни и същи плащания. В повечето случаи, те са от застрахователни дружества, а не от банкови институции, което законът позволява, обясни регионалният зам.-министър Тодор Анастасов.

Наистина е така. Няма банкови гаранции. Парите са застраховани в няколко застрахователни компании, потвърди Комитова.

Тя обясни още, че инвестиционният процес касае всички видове строежи, включително магистралата. Устройствените планове за АМ “Хемус” са започнали през 2015 г. и са завършили през 2021 г. След това започва оформяне на магистралата с отчуждителни процедури, които също са дълги сложни и бавни. Тези срокове не могат да бъдат фиксирани колко време ще отнемат.

След това се изработва инвестиционен проект, който също се съгласува и най-накрая целият този процес трябва да завърши с един единствен документ – разрешение за строеж. С него започва строителство и най-накрая въвеждаме в експлоатация и приключваме с т.нар. АКТ 16, обясни Комитова.

 

Тодор Анастасов допълни, че става дума за грешно планиране. “Ако проектирането на всички участъци на магистралата е било започнато едновременно, сега е можело всички те да са с еднакъв напредък, с получени разрешителни за строеж”, каза още зам.-министърът.

По повод обвиненията, че служебното правителство спира строежи по “Хемус”, Комитова каза, че трите участъка с разрешения за строеж са с дължина 51.5 км от общо 237 км.

Обобщавайки ситуацията, Комитова каза, че по участъци 1,2 и 3 се работи. За участъци 4, 5 и 6, с дължина 83 км, има вече изготвени ПУП, но предстоят следващите стъпки. За последните три отсечки, или 89 км, няма никакви готови документи. Министърът коментира, че въпреки липсата на разрешителни за строеж за подготовката на изграждането на шестте участъка държавното дружество “Автомагистрали” е получило авансово 1.38 млрд. лева, като 675 млн. лева от тях вече са дадени на подизпълнители. “Така излиза, че данъкоплатците са си купили магистрали на зелено”, допълни министърът.

Тя посочи и странен дисбаланс – изплатени 71% от парите за новите участъци, докато за само 16 на сто от тях има нещо изработено. Комитова каза, че като министър няма интерес да спира строителство, защото най-скъпият строеж е спреният.

Тя все пак уточни, че изплатените авансово суми са застраховани, при това на два пъти, тъй като се е искала гаранция както за отпускането на парите по договора между АПИ и “Автомагистрали”, така и по контрактите между държавното дружество и фирмите подизълнители.

Комитова повтори тезата си от сутринта, че не е издавала нареждания за спиране на строителството и няма да издава такива. Работата можело да бъде спряна само от фирмите подизпълнители с аргумент, че нямат пари. Министърът обаче допълни, че те са си получили парите, дори повече от нужното.

По време на брифинга беше съобщено, че при строежа на участъци 3 и 4 на магистралата, по които още се работи, са били увредени 84 дка горски площи. Те са били засипани със земни маси и инертни материали, изхвърлени при строежа. Пръстта е трябвало да бъде извозена до специално депо, но за да се пестят пари, били изхвърлени в близост до обекта.

237 км е дълъг участъкът на АМ “Хемус” от Боаза до Шумен. Тя е разделена на 9 участъка. Първите 3 от тях имат разрешение за строеж и се изпълняват в момента. Те са в строеж. 51 км представлява трасето.

Участъците 4,5,6 имат изготвени подробни устройствени планове – от 2015 до 2021 г. Те са влезли в сила през февруари и предстоят следващите стъпки – отчуждителни стъпки, проект за строителство и разрешение за строеж.

Участъците 7,8, 9 – за тях няма нищо направено дотук, поясни Комитова. Те са дълги общо 89 км.

1,9 млрд. лв са отпуснати с постановление на МС за участъците 4,5,6, а 1,8 млрд. лв са отпуснати с друго постановление за участъците 7,8, 9, обясни министърът.

От днес „Автомагистрали“ ЕАД вече е с ново ръководство, след вписването му в Търговския регистър. Изпълнителен директор е Валентин Вълков, а Десислава Христова и Иван Станчев са членове на съвета на директорите.

 

Знаем какво ни очаква, казаха от новото ръководство на държавното дружество “Автомагистрали” във видеоконферентна връзка по време на пресконференция на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, предаде Novini.bg.

Интересни неща видяхме в сградата. Тепърва предстоят още много интересни неща, които ще разберете. Работата започва с пълна сила, заявиха те.

Ще работим по един съвсем нов начин. Ще работим изцяло за прозрачност и законосъобразност и завършване на всички проекти в срок, увериха новите членове на Управителния съвет на държавното дружество.

Ресорното ведомство направи няколко опита да впише новото ръководство. Съдът на два пъти отказа да впише промените с мотив, че Управителният съвет на “Автомагистрали” трябва да бъде от петима членове, а не трима, както предлагат от МРРБ.

Във видеоконферентна връзка по време на брифинга новите членове на Управителния съвет на държавното дружество “Автомагистрали” показаха любопитни кадри от сградата на дружеството.

Оказа се, че на седмия етаж има просторна стая със спалня и баня с душ за масажи. Стаята е обявена по документи като стая за спешна помощ, но по всичко прилича на помещение, пригодено за интимни срещи. Това е въпросната стая за спешна помощ. Това е спалнята за спешна помощ, в гардероба има хавлии, има ползвани чехлички Това е стая за спешна помощ, в която няма нито един анкерпласт, спирт или дори хапче за главоболие. Стаята е ползвана, тъй като в гардероба има използван душ гел, има бонбони, минерална вода, газирани безалкохолни напитки, чисто нови чаршафи. Има смарт телевизор диван, който става на спалня, масичка. Ако на някого това му прилича на стая за спешна медицинска помощ, нека се обади. На мен това ми прилича на хотелска стая за друга помощ.

 

На този етаж има стая за почивка на персонала, която е около два на два метра. В нея има една маса. Това е стаята, в която хората на етаж 7 могат да обядват и да пият кафе, няма никакво друго място. В стаята за спешна помощ по заповед е трябвало да има шкаф с медикаменти. Едва ли спалня за двама е подходяща за стая за спешна медицинска стая, заявиха от новото ръководство на “Автомагистрали”.

Тези манипулации не правят чест на предишното ръководство. Както лъжат и маниулират за стаята, така лъжат и манипулират, така манипулират и за всичко останало, добавиха те.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар