Комитова се заяде с Плевнелиев: Върховна степен на неподготвеност

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова отговори на бившия президент Росен Плевнелиев, който попита защо магистрала „Хемус” е спряна, защо ще се строи два пъти по-бавно и по-скъпо. „Това е върховна степен на неподготвеност, това е един популизъм”, заяви Комитова в ефира на БНТ в предаването „Денят започва“ с Георги Любенов.

В деня на катастрофата бях тръгнала към местопроизшествието, говорих с премиера Янев и той ме посъветва да не отивам. Това обясни служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова. Там вече бяха всички разследващи органи. След това се включих по телефона пред някои медии, допълни тя. Така че, аз не съм се крила, просто много тежко преживях тази трагедия, защото никой от нас не е застрахован от такова нещо. След това бях учудена как всякакви специалисти сутрин, обед, вечер се произнасяха по темата пътна безопасност. Чух повече от 40 експерти по всички телевизии, дори се изненадах, че в България има толкова много експерти по пътна безопасност, обясни Комитова.

Никой не говори, че се е случило през нощта, че е валял дъжд, че пътят е бил хлъзгав, че е имало отблясъци, отбеляза Комитова. Това е катастрофа, съчетана с пожар, аз съм работила много по тази област – пожарна защита на сгради. От пожара, по-тежкото е взрив, просто няма време за реакция, допълни Комитова.

Тук има нещо много странно – този пожар е възникнал много бързо и се е разгорял, това става в много особени случаи. Например – ще ви кажа нещо много важно – че брашното например, е взривоопасно. Когато брашното се смеси с въздуха, прави взривоопасна смес. Боя – много взривоопасно нещо… Тоест, около нас е пълно с взривоопасни предмети, ние дори не подозираме за това, обясни Комитова. По думите ѝ, пожарът в автобуса е обхванал предмети, които много бързо изгарят и не е имало никакви време за реакция.

 

 

За съжаление, докладът от проверката на пътя не е приключен, обясни регионалният министър. Този път не е нито магистрала, нито скоростен път по документи, допълни Комитова. Тази злощастна мантинела е направена по проект от 2002 година, тя не е извън нормите. Тогава тя си е била по правилата, заяви министърът. И аз не съм предполага, че „Струма“ е в такова състояние, просто тази катастрофа отвори темата. Ще се опитаме да променим скоростта, маркировката, да форсираме тази фирма да си завърши проекта, отбеляза още министър Комитова.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар