Компания иска да продава месо от ГМО-прасета

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Генетиците от стартъпа Genus се надяват скоро да започнат продажбата на месо от ГМО-прасета, пише New Scientist.

Учените са намерили начин да създадат животни, които издържат на болестта репродуктивен и респираторен синдром на свинете (PRRS). Тя причинява загуби за милиарди за свиневъди.

Мисля, че като цяло фермерите са много развълнувани, защото това е доста опустошителна болест“, каза глобалният директор на Genus по регулаторни и външни отношения Клинт Несбит пред списанието.

Сега Genus очаква одобрение от Администрацията по храните и лекарствата, според New Scientist. Ако им бъде дадена зелена светлина, прасетата ще влязат в историческите книги като първото генно редактирано домашно животно за масова консумация на месо.

Веднъж одобрен, Genus ще продава сперма от генно редактирани прасета, които носят модифицираните гени.Последващото ѝ развъждане ще създаде ново поколение свине, имунизирани срещу PRRS.

Защитниците на хуманното отношение към животните казват, че генно-редактираните селскостопански животни само ще затвърдят хватката, която промишлените ферми имат върху обществото и дори може да влошат условията за животните.

На практика за големите производители няма да имат интерес да влагат пари в поддържането на чистота и добри условия на животните, ако заболяванията се елиминират по генетичен път.

Държането на животни, скупчени едно в друго и при стресови условия, осигурява идеална среда за разпространение и развитие на патогени“, каза пред New Scientist специалистът Катрин Джадав.

Ако резистентните на PRRS прасета се използват за поддържане на настоящия силно интензивен модел на свиневъдство, тогава други болести ще продължат да се развиват – носейки болест след болест, която “изисква” нови генно редактирани животни.”

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар