Компасът на 2/3 от българите сочи към Изтока (Путин), а на останалите към Запада (Меркел и Макрон)

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Българите имат много по-голямо доверие към възможностите на руския президент Владимир Путин като световен лидер, отколкото към германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

Това показва проучване на “Пю рисърч център” сред 14 държави от Европейския съюз, Русия и Украйна.
По редица показатели е изследвано отношението към ЕС сред жители на държави като Швеция, Холандия, Германия, Литва, Полша, България, Унгария, Италия и други.

Предпочитанията, представени в “Пю”, са свързани с “увереност, че (лидерът) ще направи каквото трябва в световните въпроси”.

Данните за Путин означават, че доверието към Путин като световен лидер от Европа е над два пъти по-голямо в България от медианното (28% сред изследваните държави).

След България с 62% следват Гърция (52%), Словакия (49%) и Италия (38 на сто).
Най-ниска е стойността за Швеция (17%) и Полша (15%).
Проучването обхваща и Русия и Украйна, където очаквано са и най-големите контрасти извън ЕС – 73% сред руснаците и 11 на сто сред украинците.
Въз основа на тези резултати не е известно дали българските респонденти оценяват най-високо Путин в ЕС, тъй като проучването е сред едва половината от членките на съюза.
Може обаче да се направи съпоставка с отношението към другите лидери.
Така например България е едва осма сред 14-те в доверието към Меркел (40%), при 86% в Швеция, 74% във Франция и 63% в Литва. След българските респонденти са Полша, Италия, Словакия, Унгария, Чехия и Гърция.
Така българският резултат не е твърде различен от медианния, който е 50%.
Ниско (десетият резултат) е доверието към Макрон – заявили са го 32% от респондентите.
По-лош е резултатът само в Гърция, Чехия, Италия и Унгария. Най-високо е в Германия (73%) и е значително над това във Франция (такова са заявили 48 на сто от респондентите).
Отношението към Орбан обаче е белязано от значително по-слабо доверие. Макар унгарският лидер да се ползва с 34% подкрепа от респондентите в България за решаване на световните въпроси (четвъртият най-добър резултат след този в Полша, самата Унгария и Словакия), нито една от 14-те държави не показва подкрепа над 45 на сто за възможностите на Орбан. Медианното при него е 27%, доверие сред италанците и гърците са заявили едва 12% от респондентите, сред германците – 23 на сто. При това към Орбан е по-голямо доверието на унгарците на възраст над 60 години.
“Подкрепата за дясна популистка партия и възгледите за европейските лидери са свързани”, отбелязва “Пю”.
“В 10 страни е вероятно тези с благосклонни възгледи за крайнодесни популистки партии да имат доверие на Путин, когато става дума за световни въпроси; същото се случва и с Орбан. Същевременно при онези, които не харесват крайнодесни групи, я има тенденцията за положителни възгледи за Ангела Меркел (седем държави) и Еманюел Макрон (осем държави).”
 
Източник: dnevnik.bg; заглавито е редактирано

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар